Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

AD Preventivní funkce právní odpovědnosti

- spočívá v tom, že stanovení právní odpovědnosti v sankční složce právní normy působí na vědomí, a tím i chování lidí tak, že pod tlakem hrozby vzniku nepříznivých právních následků volí takovou variantu chování, která je v souladu s právem. Jde tedy v podstatě o působení na předcházení porušení práva. Preventivně působí nejen stanovení odpovědnosti v právní normě, ale i důsledná realizace právní odpovědnosti ve všech případech, kdy byly naplněny předpoklady jejího vzniku.
Metody a prostředky prevence jsou různé a musí odpovídat povaze povinnosti. Působení k plnění povinnosti je jiné, jde-li o dodržování povinností uložených řidiči motorových vozidel dopravními předpisy, a jiné, jde-li o prevenci trestné činnosti. Vždy však jde o soustavu činností, v níž se spojuje vytváření hierarchie hodnot člověka a hrozby právními následky nesplnění povinnosti. Cílem je vytváření životního způsobu v právním státě, v němž občan plní své právní povinnosti a kde jsou zároveň vytvářeny předpoklady k tomu, aby mohl uplatňovat a realizovat svá práva.
Ad Reparační funkce
Povinnosti vyplývající ze sankční složky právní normy působí především na to, aby byla odstraněna újma tomu, komu byla protiprávním jednáním nebo stavem způsobena. Sankční povinnosti, které směřují k nahražení vzniklé újmy, můžeme nazvat reparačními (kompenzačními) povinnostmi, např. povinnost k náhradě škody nebo odstranění vad plnění. Speciální druhem reparační funkce je funkce satisfakční, jež sleduje poskytnutí určitého zadostiučinění (např. veřejná omluva nebo náhrada bolestného) tam, kde byla způsobena újma nemajetkového charakteru.
Ad Represivní funkce právní odpovědnosti
Nedílným směrem působení právní odpovědnosti je i postih odpovědného subjektu, tedy nepříznivý zásah do jeho majetkové nebo osobní sféry nad rámec kompenzace (např. uložení trestu v trestním řízení nebo uložení pokuty ve správním řízení).
Represivní stránka právní odpovědnosti ve společnosti však není samoúčelná, nemá charakter odvety společnosti vůči porušiteli práva, ale i zde převažuje její výchovný aspekt (to znamená vést rušitele právní povinnosti i ostatní subjekty práv a povinností, aby se chovali v souladu s právem).
Předpoklady vzniku právní odpovědnosti
objektivní a subjektivní
objektivní

Žádné komentáře:

Okomentovat