Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Krajské soudy

2. stupeň soustavy – ve věcech právně nesnadných, společensky významných (autorské právo, ochrana osobnosti, relativní obchody), dále jako 2. instance ve věcech, které řeší okresní soudy. Většinou rozh. v senátech, jen ve stanovených příp. samosoudce.
Okresní soudy – nejnižší článek soustavy. Projednávají věci vyplývající z občanskoprávních, pracovních, rodinných, obchodních, podnikatelských a hospodářských vztahů. Okresní soud tvoří předseda soudu, místopředsedové, soudci a přísedící. Tento soud rozhoduje v senátech nebo samosoudcem.
Přísedícím (soudcem) může být zvolen občan ČR, 25 let, bezúhonný, nemusí mít právnic. vzdělání a odbornou justiční zkoušku, musí bydlet v příslušném obvodu nebo zde pracovat. Může přísedět max. 20 dní v roce. Stát jim poskytuje náhradu ušlé mzdy-výše prům. výdělku.
Justiční čekatelé – příprava pro bud. soudce – trvá 3 roky – před justiční zkouškou – vykonávají některé funkce samosoudce, ovšem pod odborným dozorem soudce. Na zač. skládá slib, na konci justič. zkouška. (Prameny práva: ústava, zákon o soudech a soudcích)
Nejvyšší správní soud – viz zákon č. 150/2002 Sb. (účinnost od 1.1.2003)
Soudní řízení:
Občanské soudní řízení
- nalézací - sporné (účastníci stojí proti sobě s opačným zájmem na výsledku procesu – žalobce a žalovaný, popř. navrhovatel, stěžovatel, postižený a obviněný.
- nesporné (např. o uzavření manželství, dědictví, prohlášení za mrtvého, ..-soud může sám řízení zahájit)
- exekuční - na peněžité plnění
- na nepeněž. plnění
Podmínky pro zahájení řízení:
1)Pravomoc soudu – musí existovat, soud musí mít pravomoc v určité věci rozhodnout (spory, a jiné právní věci řeší soud)
2) Příslušnost věcná (čeho se žaloba týká – věci týkající se ochrany osobnosti, autorského práva, důchodových pojištění – spory mezi zaměstnavatelem a příjemcem dávky, spory s org. nemocenského poj., určení nezákonnosti stávky, spory týkající se cizího státu a diplomatických imunit, vypořádání přeplatku soc. podpory, obch. věci – obch. rejstříkové věci, právní vztahy při zakládání společností a družstev, zrušení o.p.s.,nadace, státního podniku, ochrany hosp. soutěže, nekalé soutěžní jednání, ochany názvu a dobrého jména spol., práva k obchodnímu jménu („firmě“),průmysl. vlastnictví, cen. papíry, vlastnictví k nemovitostem, peněžité plnění do 100 000Kč, konkurzu a vyrovnání------ ve všech těchto případech rozhoduje

Žádné komentáře:

Okomentovat