Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Stručně specifika trestního řízení

– trestné činy – různé druhy ve 12 hlavách, trestní sazby podle míry nebezpečnosti pro společnost, velikostí újmy, míry naplnění skutkové podstaty trestného činu, a míry příčinného vztahu mezi činem a újmou – zavinění (kauzální nexus). V trestním a správním řízení vystupuje stát (jeho orgán) proti fyz. či práv. osobě (nerovné postavení účastníků, zatímco v občanskoprávním většinou účastníci v rovném postavení.
viz dále 108-113 skripta Obchodní právo – v obchodních věcech nelze, aby soud zahájil řízení sám (ex offo). Zahájením řízení dojde k zastavení běhu promlčecí lhůty u závazků. Rozhodčí řízení.
4. Ústavní práva občanů.
obsažena v Listině základních práv a svobod
a) základní práva a povinnosti občanů ČR
b) politická práva občanů ČR
c) sociální práva občanů ČR
d) práva národnostních menšin
dále práva na soudní a jinou právní ochranu
- základním momentem spojujícím všechna tato práva občanů ČR je státní občanství
ad a) základní práva a povinnosti – charakterizují postavení občana ČR ve společnosti, vytvářejí základní právní rámec jeho práv a svobod. Lidé v ČR jsou svobodní a rovní v důstojnosti i právech a základní práva a svobody občanů jsou nezadatelná, nepromlčitelná a nezrušitelná.
Jsou zaručena všem bez rozdílu pohlaví, rasy, barvy pleti, jazyka, víry a náboženství, politického či jiného smýšlení, národního nebo sociálního původu, příslušnosti k národnostní nebo etnické menšině, majetku, rodu nebo jiného postavení.
Právo na život – lidský život požívá ochrany ještě před narozením a po narození, nikdo nesmí být života zbaven. Byl u nás zrušen i trest smrti
Nedotknutelnost osoby a jejího soukromí – nikdo nesmí být bezdůvodně prohlížen, podroben krutému, nelidskému nebo ponižujícímu trestu. Do obydlí člověka není dovoleno vstoupit bez souhlasu toho, kdo v něm bydlí a domovní prohlídka je přípustná jen pro účely trestního řízení, a to na základě písemného, odůvodněného příkazu soudce. Navíc způsob provedení domovní prohlídky musí stanovit zákon. Jiné zásahy do nedotknutelnosti obydlí mohou být zákonem dovoleny, jen jestliže je to nezbytné pro ochranu života nebo zdraví osob, pro odvrácení závažného ohrožení veřejné bezpečnosti a pořádku nebo pro ochranu práv a svobod druhých. S tím souvisí i ochrana listovního tajemství jiných písemností a záznamů, zpráv podávaných telefonem, telegrafem nebo jiným podobným zařízením.

Žádné komentáře:

Okomentovat