Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Udělení občanství (podmínky)

podmínky:
- i-pokud má nepřetržitý trvalý pobyt alespoň 5 let (může být prominuta, pokud má trv.pobyt, narodil se v ČR, nebo měl v minulosti občanství ČR)
- ii-osoba byla propuštěna ze státního svazku cizího státu (může být prominuta, pokud zákony dané země neumožňují propuštění ze státního svazku, nebo pokud ten stát odmítá vydat doklad o propuštění ze st. svazku)
- iii-nebyla v posledních 5 letech pravomocně odsouzena za úmyslný trestný čin
- prokáže-li znalost českého jazyka (výjimečně může být prominuta – podmínky stanoví ministerstvo školství)
Státní občanství uděluje ministerstvo vnitra ČR, složení občanského slibu – věrnost české republice, zachovávat zákony, plnit si povinnosti občana…
Pozbývání státního občanství
a) propuštění ze státního svazku – může občan požádat (nemá-li v ČR trv.pob,nabyl-li nebo mu bylo přislíbeno občanství jiného státu). Možno, stejně jako při nabývání, aby manželé podali žádost společně a mohou do této žádosti zahrnout i dítě do 15 let.
b) v okamžiku převzetí Listiny o propuštění ze státního svazku ČR – vydá příslušný okresní úřad v místě pobytu žadatele, u osob z trv. pobytem mimo ČR vydá OÚ v Praze 1.
c) prohlášením – pokud občan pobývá více než 10 let mimo ČR, může prohlásit, že se vzdává občanství ČR. Prohlášení před zastupitelským úřadem ČR podle místa trv. pobytu žadatele v cizině. Prohlášení obsahuje datum, odkdy se zdržuje v cizině, a místo jeho posledního trv. pobytu v ČR ,pokud takový měl. Připojí se k němu doklad o státním občanství ČR, ten může být nahrazen platným cestovním pasem. Rodiče mohou do prohlášení zahrnout dítě mladší 15 let, pokud se dítě zdržuje 10 a více let v cizině. Připojí rodný list dítěte a souhlas 2. rodiče, podobně jako při žádosti o propuštění ze státního svazku.
d) nabytím cizího státního občanství (okamžikem) pozbývá občan české občanství, pokud získal cizí občanství manželstvím, nepozbývá občanství ČR.

Žádné komentáře:

Okomentovat