Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Právní záruky zákonnosti ve veřejné správě.

členění záruk:
prostředky nápravy obecně závazných právních předpisů
-sistace – pozastavení platnosti normy vydané v samostatné působnosti obce, která je v rozporu se zákonem (provádí okresní úřad, který normu obdrží), změnu vadné normy může do urč. doby provést obec, pokud ne, má být vadná norma předána parlamentu k projednání. U větších měst – Plzeň, Brno, Ostrava – sistaci provádí ministerstvo vnitra, v Praze – vláda.
Pokud jde o normy v přenesené působnosti obcí-může napravit sama obec, pokud ne, okr. úř. může vadnou vyhlášku zrušit.
prostředky nápravy individuálních správních aktů vydaných ve správ. říz.
-opravné prostředky ve správním řízení – odvolání, obnova říz, rozklad
-přezkoumání správních rozhodnutí soudem – zkoumání zda nebylo rozh. správ. org. nezákonné – soud je nezáv. orgán. (správ. org. jsou podřízené zájmům ve veř. správě). Soudní řízení má tyto principy: generální klauzule (přezkoumány mohou být všechna správní rozh.), negativní enumerace (ze zkoumání jsou některé jmenovitě vyňaty), přezkoumání rozhodnutí obecnými soudy (správní rozh. přezkoumávají obec. soudy, Nejvyšší správní soud-od 2003), dispoziční(zahajuje se pouze na návrh), kasační(soud nesmí rozh měnit-může ho zrušit, vrátit k dopracování, potvrdit. Rozh. soudu je konečné.
-(principy:viz výše generální klauzule, neg. enumer., přezkoumání…, dispoziční, kasační)
správní odpovědnost
-správní delikty – členění – přestupky, disciplinární delikty, jiné správní delikty fyz. osob, správní delikty práv. osob, další druhy správní odpovědnosti. Správní delikt = protipráv. jednání, jehož znaky jsou uved. v zákoně a které není trestným činem. Jsou upraveny normami správ. práva, rozh. o nich spr. úř. – pro vznik správní odpovědnosti musí být splněny předpoklady: protiprávní jednání, existence újmy, příčinná souvislost mezi protiprávním jednáním a újmou.
- přestupky – přestupkový zákon zakotvuje znaky skutkové podstaty jednotlivých přestupků, okolnosti vylučující protiprávnost (nutná obrana, krajní nouze, jednání na příkaz), sankce (napomenutí, pokuta, zákaz činnosti, propadnutí věci), ochranná opatření (omezující opatření, zabrání věci), upravuje řízení o přestupcích. Přestupek-spr. del., nižší nebez. pro spol. než tr.č.
právní odpovědnost za škodu způsobenou nezákonným rozhodnutím nebo nesprávným úředním postupem

Žádné komentáře:

Okomentovat