Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

AD Právní odpovědnost

Je to specifická forma přímého donucení, specifický důsledek porušení prvních povinností, který může vzniknout jen za podmínek a v rozsahu stanoveném zákonem. (viz. násl. kapit.)
9. Právní odpovědnost. (kap. 9 v Teorii práva)
Pojem odpovědnosti jako sociálního jevu
2 aspekty:
aktivní chápání odpovědnosti – odpovědnost za budoucí chování, uvědomění si odpovědnosti za splnění povinností ve vztahu ke společnosti, třídě, jiným lidem atd.
retrospektivní chápání odpovědnosti – odpovědnost za minulé chování, které odporuje určitým společenským normám, jako následek takového jednání, tedy jako odpovědnosti za porušení povinností. Každý druh normy je zajišťován jedním druhem odpovědnosti.
Druhy sociálních odpovědností:
politická
morální
vnitroorganizační
právní
Pojem právní odpovědnosti – práv. odpověd. je jen jedním druhem odpovědnosti. Je tedy jenom vrstvou ve společenské struktuře odpovědnosti člověka. Právní odpovědnost je jedním z nástrojů zajišťování realizace právních norem, a tím i dodržování zákonnosti. Je zpravidla chápána jako odpovědnost retrospektivní. Můžeme ji charakterizovat jako nepříznivé právní důsledky stanovené právní normou, které vznikají za právem stanovených podmínek v důsledku protiprávního jednání, event. protiprávního stavu.
Tento nepříznivý právní následek spočívá zpravidla ve vzniku nové právní povinnosti. Tuto povinnost nazýváme sankční (sekundární, odpovědnostní). Ta může existovat vedle původní právní povinnosti (penále z prodlení…), nebo místo ní (povinnost odstranit vadu vadného plnění). Ten komu právní následky vznikají, je odpovědným subjektem.(kdo se dopustil protiprávního jednání, vyvolal protiprávní stav, a komu právo přiznává způsobilost k protiprávnímu jednání).
Funkce právní odpovědnosti
funkce preventivní
funkce reparační
funkce represivní

Žádné komentáře:

Okomentovat