Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Formy činnosti veřejné správy.

vydávání obecně závazných předpisů (podzákonné předpisy)
vydávání interních normativních předpisů (závaz.nadříz,pod)
vydávání individuálních správních aktů(indiv. rozhodnutí – o udělení koncese, registraci ochr. známky,změně příjmení..)
vydávání interních služebních pokynů (zaměř. dovnitř spr.)
uzavírání veřejnoprávních dohod (sml.-účastníkem veř.spr)
provádění faktických úkonů, které mají právní následky (donucovacích úkonů – zákroky policistů, vymáhání plnění – viz správní řízení)
provádění materiálně-technických úkonů nemají právní
výkon organizačně operativních činností následky
* ad mater.-tech.- vydáv. osvědčení, posudky, stanoviska, vyjádření, ověření – pravost podpisu, shoda kopie s originálem – vidimace, vedení rejstříku organizací (živn. rejstřík..)
Rozhodování ve správním řízení.
správní řízení – zákonem stanovený postup, ve kterém státní orgány, … rozhodují o individuálních právech, právem chráněných zájmech a povinnostech konkrétně uvedených fyzických a práv. osob ve veřejné správě. Správní řízení směřuje k vydání individuálního správního aktu. Je jedním z případů aplikace práva. Specifikum: práva a povinnosti zpravidla nevznikají přímo ze zákona, ale zprostředkovaně – obvykle na základě správního rozhodnutí vydaného ve správním říz. (př. právo provozovat koncesov. živnost vzniká až na zákl. rozhodnutí o udělení koncese, povinnost zaplatit škodu za znečišť. živ. prostředí vzniká až na zákl. rozhodnutí o přestupku..). Správní řízení je upraveno ve správním řádu a dalších předpisech. Správní řád – obecný procesní předpis – jiné předpisy většinou upravují jen odchylky od spr. řádu(vyjím.-celá zvláštní úprava – řízení ve věcech daní a poplatků.)

Žádné komentáře:

Okomentovat