Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Svoboda projevu

– možnost projevovat své názory na veřejnosti, a to slovem, tiskem, obrazem, filmem atd. Jako specifický výraz svobody projevu je svoboda tisková. Svobodu projevu by bylo možno omezit pouze zákonem a to v případě, že by šlo o opatření nezbytné pro ochranu práv a svobod druhých, opatření na ochranu státu apod.
Svoboda sdružovací – právo svobodně se sdružovat ve spolcích, společnostech a jiných sdruženích, dále v politických stranách a v politických hnutích. Výkon těchto práv lze také omezit, a to jen v případech pokud je to nezbytné pro bezpečnost státu, veřejný pořádek, předcházení trestným činům nebo pro ochranu práv a svobod druhých občanů. Obsahem tohoto práva je zákaz nucení kohokoliv ke členství v libovolném sdružení.
Právo shromažďovací – právo pokojně se shromažďovat. Výkon tohoto práva lze opět omezit pouze zákonem, a to v případech uvedených v par.10 zák. č. 84/1990 Sb. Dřívější normy využívány k potlačování politicky motivovaných demonstrací. Porušování svobody sdružovací a shromažďovací je trestné podle trestního zákona, kam bylo vloženo v r.1990.
Právo petiční – viz též zák. 85/1990 Sb. O právu petičním. právo občana obracet se sám nebo s jinými na státní orgány a orgány územní samosprávy s žádostmi, návrhy a stížnostmi. Výkon tohoto práva je omezen případy, kdy by se peticí zasahovalo do výkonu nezávislosti soudců a vyzývalo by se k porušování základních práv a svobod.
Právo volební – právo podílet se na správě veřejných věcí přímo nebo svobodnou volbou svých zástupců. Pasivní i aktivní volební právo je zaručeno i mnoha jinými předpisy.
ad c) Sociální práva občanů:
Právo na svobodnou volbu povolání (podnikání) – každý se může rozhodnout, zda chce pracovat a jakou práci by chtěl vykonávat, či zda chce podnikat. Každý má právo získat prostředky pro své životní potřeby prací, nicméně nemůže být k práci nucen. Občany, kteří toto právo nemohou bez své viny realizovat, stát přiměřeně hmotně zabezpečuje tak, jak stanoví zákon. Ti, kteří pracují, mají právo na spravedlivou odměnu za práci a na uspokojivé pracovní podmínky. Mladiství a osoby zdravotně postižené mají právo na zvláštní ochranu v pracovních vztazích a na pomoc při přípravě povolání.

Žádné komentáře:

Okomentovat