Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Odpovědnost státu za škodu

– vydání nezákon. rozh, proved nespráv. úřed postupu; vznik škody příčinná souvislost mezi tím. Podobně i odpovědnost územních samospr. celků.
kontrola a správní dozor – kontrola je činnost orgánů, kterou se sleduje soulad chování se zákonem, hospodárnost, účelnost… (provádí buď NKÚ nebo soud – vnější kontrola, nebo provádí okr. úřady, ministerstva-kontrola vnitřní) – jde o kontrolu jak účastníků,tak orgánů. Dozor – činnost správních org. zaměř. na posouzení zda je urč. chování v souladu se zákonem – posuzovány jsou osoby fyz. práv. stojící mimo orgány. (provádí např. Česká obch. inspekce)
stížnosti a petice – vychází z listiny základních práv a svobod, petičního zákona. Stížnosti upravuje správní řád. dle vyhlášky: Stížnost může být písemná i ústní, lhůta k jejímu vyřízení je desetidenní, třicetidenní, ve vyjímeč. případech i delší. Stížností rozumíme podání fyz. či právnických osob v individuálním zájmu stěžovatelů.
Peticí rozumíme podání fyz. či práv. osob ve věcech veřejného nebo společného zájmu. Petice může být adresována jak státnímu orgánu, tak i orgánu územní samosprávy. Peticí se nesmí zasahovat do nezávislosti soudů a nesmí se jimi vyzývat k porušování práv a svobod. Petice musí být písemná a je nutno pod ní uvést jméno, příjmení a bydliště subjektu, který petici podává.
ombudsman – veřejný ochránce práv, pův. ve Švédsku, rozšíření i do dalších zemí – např. Velká Británie, od roku 2000 i v ČR – Otakar Motejl. Sídlo v Brně, volen parlamentem na 6 let, max. dvakrát po sobě. Dva kandidáty navrhuje prezident, dva senát – jména se mohou opakovat. Vyřizuje stížnosti občanů, kteří se domnívají, že byly státními orgány zkráceni na svých právech. Jeho působnost se vztahuje na ministerstva a další jim podřízené celostátní orgány, správní úřady, ČNB, radu pro rozhl. a televiz. vysíl, okresní úřady, obecní úřady vykonávající státní správu, policie, armáda, hradní stráž, vězeňskou službu a veřej. zdr.poj., orgány státní správy soudů.
nevztahuje se na: parlament, prezidenta, vládu, zpravodajské služby, NKÚ, orgány činné v trestním řízení, státní zastupitelství a soudy. Bez souhl. parlam. nemůže být stíhán během výkonu své funkce. Pak ano.

Žádné komentáře:

Okomentovat