Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

MĚNOVÉ KURZY

Měnové kurzy nejsou nic více než cena jedné měny vyjádřená v jednotkách jiné. Jsou determinovány především nabídkou a poptávkou, které odrážejí obchodní a jiné mezinárodní platby a ještě významnější jsou volatilní pohyby kapitálu, které se neustále přesouvají okolo světa, když hledají nejvyšší výnos.

Základním indikátorem tlaku na měnový kurz ukazují změny celkových měnových toků v platební bilanci. Dalšími významnými vlivy jsou reálné úrokové míry a výnosy a inflace.


1. ZÁKLADNÍ DĚLENÍ


Měnové kurzy mohou být zaznamenávány neboli kótovány dvěma způsoby:
a) Většina zemí užívá ve svých bankovních sektorech přímé kótování (přímý kurzový záznam). V tomto případě měnový kurz, kolik domácích měnových jednotek stojí určité množství (1 nebo 100) zahraničních měnových jednotek.
b) Některé země užívají nepřímé kótování (nepřímý kurzový záznam). Zde devizový kurz říká, kolik jednotek zahraniční měny koupí jedna jednotka měny domácí. Zde je tedy stálá domácí peněžní jednotka a mění se množství cizích peněžních jednotek.


Přímé kótování: Nepřímé kótování:
E = 30 CZK/USD E = 0,0333 USD/CZK


• To dále znamená, že zhodnocení zahraniční měny se nerovná zhodnocení měny domácí, odpověď je v kurzu
• Pozor na mluvení o tom zda se kurz zvýšil či snížil
• Při přímém kótování: růst kurzu znamená znehodnocení domácí měny (a zhodnocení měny zahraniční)a pokles kurzu znamená zhodnocení měny domácí

Žádné komentáře:

Okomentovat