Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

2) Období republiky

3. RESPUBLIKA (společná věc) – hlasuje se podle pověřených osob, které předkládají návrhy a hlasuje se podle hluku (velký hluk = ano, malý =ne). Zahrnuje období, které hraničí se začátkem našeho letopočtu. I v něm dochází k určitému vývoji.

Posunují se představitelé republiky » králové vyhnáni » jsou voleni Magistráti » každému přísluší určitá pravomoc. Do čela je zvolen Konzul a jsou voleni na jeden rok (jsou vždy dva). Pro případ, že jeden jde do války, druhý zůstává pro případ obrany Říma.

Jejich hlavním úkol je vojenská pravomoc.

V případě napadení Říma je zvolen jeden Dikatátor na období ½ roku.

Války jsou vedeny hlavně po žních » méně práce na polích » konfiskace majetku.

Objevují se další funkce : Pontifikum – udržují kontakt lidí s bohem. (ovlivňují i život lidí – rozhodují o zásadních otázkách – je vhodná doba na válku, na soud apod., dále dbají na dodržování kalendáře).

Společnost je komplikovaná » vznikají další spory (vzniká obyčejové právo – představa o nezbytnosti, nebo dlouhé používání) lidé poznávali právo především ze zkušeností. Díky tomu vznikají pravidla na které dbají lidé společensky zainteresovaní. Při této struktuře jsou to lidé majetnější – Kvírické

Žádné komentáře:

Okomentovat