Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

34) Právní ochrana obligace – žaloby osobní (actiones in persónám), naturální obligace, žaloby adjektické, žaloby z deliktů

  1. actiones in persónám – žaloba která se realizovala pouze proti osobě dlužníka působící nárok na určité konání nebo nekonání. Nesplnil-li dlužník povinnost nastoupila cestu žaloba, Dlužníka vázala tzv.defenzní povinnost, dlužník se musel před magistrátem obhajovat, jinak mu hrozilo, že okamžitě bude zahájena exekuce. Vyhoví-li proběhne řízení in iure a na jeho závěru se litiskontestací promění na závazek nový-tzv.obligace z litiskontestace. Řízení ve druhém stádiu končí vynesením rozsudku – závazek z rozsudku. Žaloby jsou různého typu:

a)žaloby civilní: actiones in ius conceptate – nárok se opírá o formu civilního práva

- actiones bonae fidei (žaloby v dobré víře) –umožňovali soudci ve druhém stádiu přihlížet k vedlejším úmluvám, ke zvyklostem, obchodním uzancím

- žaloby z přísného práva - ze zápůjčky, z kontraktů verbálních a liberálních, z bezdůvodného obohacení – omezují rozhodčího na pouhé zjištění oprávněnosti žalobcova nároku

b) praetorské žaloby – koncipovány podle skutečností –žalobce opíral svůj nárok o popis skutečných událostí


Nesplní-li dlužník povinnost vyplívající z rozsudkem obrátí se vítězný žalobce znovu na soud a praetor zahájí exekuci na dlužníkův majetek.


Naturální obligace – objevují se případy, kdy někomu vznikne dluh a druhému pohledávka, dlužník však za svůj dluh neručí a věřitel jej nemůže vymáhat žalobou.(např. když někdo kontrahoval smlouvu s otrokem, smlouva s nedospělcem, a osobami alieni iuris atd.)

Naturální obligace je obligace, při které vzniká řádný dluh, dlužník však za dluh neručí. To znamená, že plnění takového dluhu je dobrovolné a pokud jej plní jedná se o plnění řádné.


Adjektické žaloby praetorského deliktu – vznikají z kontraktů osob podřízených, otec nebo pán oddělil do faktické správy pekulium. Praetor vždy volal k odpovědnosti otce či majitele otroka (limitované hodnotou pekulia které jim bylo svěřeno. Systém omezeného ručení se mohl stát neomezeným (majitel dal závislé osobě výslovný příkaz, majitel obchodního nebo řemeslnického podniku dal zmocnění vést podnik podřízené osobě atd.).


Actiones poenales žaloba z deliktů – při deliktní obligaci vzniká nárok na soukromou pokutu. V historickém vývoji nastoupila pokuta na místo msty. Jsou různé druhy žalob:

  1. pasivně nezděditelné – nepropouštějí se proti dědicům pachatele

  2. actiones poenales – nezděditelné aktivně – nárok na pokutu vznikl z důvodu co nejtěsněji spojeného s osobou (urážka na cti). Uplatňují se kumulativně, kolik pachatelů tolik žalob.

  3. Za delikt podřízeného nebo otroka odpovídá pán – tohoto se mohl zbavit vydáním pachatele poškozenému


Musely se vždy uplatnit do doby jednoho roku.

Žádné komentáře:

Okomentovat