Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Okupace

– je nabytí vlastnického práva (jednostranné uchopení práva ) k věci ničí (res nullius – věc která dosud nikomu nepatřila). Byly to věci vzniklé z věcí společných např. nově vzniklé ostrovy v moři. Za věci ničí byla považována divoká zvěř, věci opuštěné, věci nepřátelské, nález pokladu,

Akcese – nabytí vlastnického práva přírůstkem. Způsob nabytí práva spojením dvou věcí, přičemž jedna ztrácí svou samostatnost a stává se trvalou součástí druhé. Bylo třeba rozeznávat, zda dochází ke spojení věci movité s věcí nemovitou či ke spojení dvou věcí movitých. Když byla jedna věc movitá, považovala se vždy za věc hlavní (vše co bylo s povrchem pozemku pevně spojeno bylo součástí pozemku).

Spojením dvou věcí movitých – postupuje se případ od případu.

Commixtio nebo smíšení (či také slití) – je nabytí vlastnictví spojením dvou sypkých nebo kapalných látek (může být trvalé nebo dočasné).

Specifikace - je nabytí vlastnictví zpracováním, kdy z určité věci zpracováním vzniká věc nová.

Nabytí plodů je originální způsob – vlastník plodonosné věci se stává majitelem plodů ve chvíli jejich oddělení.


Spoluvlastnictví – možnost aby k jediné věci vzniklo úplné vlastnictví několika osob. Vzájemný poměr vlastnictví musí být určitým způsobem určen. K tomu slouží spoluvlastnický podíl, je určen jako kvota (pars quota) jehož velikost se určuje zlomkem. Se svým podílem si vlastník může zacházet volně. V případě, že se jeden svého podílu vzdal, přirůstal tento k podílu ostatních poměrem jejich podílů. Nakládání společnou věcí vyžadovalo souhlas ostatních. Spoluvlastnictví bylo možno zrušit zvláštní žalobou – určeno vždy ke zrušení spoluvlastnictví, každá strana měla postavení žalobce i žalovaného zároveň.


Žádné komentáře:

Okomentovat