Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Doba královská - Etapa – doba královská

mimo pověstí není o této době žádný doklad. Jde jen o tradici. Jde o rodovou společnost – odvozují svůj původ od společného předka. Jedná s o teritorium, který není přesně určen. Celá společnost je založena na zemědělské (agrární) výrobě. Jeho základní jednotku tvoří genus (tzn. koleno) a pro tento rod je základem společná půda o kterou se starají.

Kúria – vyšší společnost podléhající genusu. Pod Kůriu spadá ještě Tribús a podle pověstí tři tyto Tribúsy = populus románus (sdružení lidí, kteří jsou pokrevně spojeny). Rozhoduje se na shromáždění lidí – Komícia a ty se dělí na Liáta a Tributy

Jsou to místa, kde se projednávají národní otázky této společnosti. Dále zde funguje orgán, který se skládá z hlav těchto rodů (Sénes) a tento orgán se nazývá Sénátus. Sénátus je orgánem, který ovlivňuje rozhodování Komícií. Napřed se usnese Senátu a poté se předá Komicii ke schválení. Tyto shromáždění vybírají i důležité osobnosti (osoby představující osobnosti Říma). Z těchto jsou jmenováni králové Regés. Tyto králové jsou reprezentanti shromáždění. Král je reprezentant celého kultu Pontifex = nejvyšší svátost.

Mají dva základní úkoly – Vojenská – náčelník vojsk a strážce hranic

– Náboženská – zajišťují spojení mezi bohem a smrtelníky

Různé kmeny uznávají různé bohy. Králové zajišťují spojení s nejvyššími bohy. Pak jsou různí podřízení bohové a nejnižší jsou rodinní bůžci.

Žádné komentáře:

Okomentovat