Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

3) Principát

Při Mariových reformách dochází v Římu k dalším změnám » dostává pod svůj vliv Sicílii a velkou část severní Afriky. Začínají se projevovat další problémy »hlavně v potřebě změny armáda viz. výše. Dále se mění i potřeby společnosti » vznikají útvary které jsou řízeny císařem » Sulova diktatura » po ní se v Římě začínají objevovat první regulérní občanské války » vývoj vrcholí v období 1. století před naším letopočtem » objevují se první mocenské skupiny tzv. Triuviáty (jsou celkem tři).

V celkových bojích vítězí první skupina vedená Juliem Galiem » postupné přebírání moci » zavraždění césara nevlastním synem (druhá mocenská skupina).

Začíná vznikat další etapa Principát » moc se začíná soustředit do rukou Oktaviána (později nazýván též Augustus = vznešený » moc začíná dostávat jiný charakter.

Do této doby jsou senátoři lidé, kteří ve společnosti něco znamenají (finančně a mocensky), nyní je dosazuje Augustus. Postupně se také přesouvá moc republikánských „skupin“ a Augustu zakládá nové úřady, které tyto pravomoci přebírají. (Samozřejmě jsou v těchto úřadech jeho stoupenci.)

Žádné komentáře:

Okomentovat