Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Originální nabytí vlastnického práva:

Vydržení usucapio – vychází z představy, že určitou dobu trvající faktický stav je třeba posuzovat jako stav právní. Faktický stav – držba, který se vydržením mění trvá-li určitou dobu ve vlastnické právo, je rozhodující a původně asi jediný požadavek který bylo třeba splnit, aby došlo k nabytí vlastnického práva. Trvalo-li užívání pozemku dva roky a u ostatních věcí jeden rok, byl uživatel považován za vlastníka. Jediným omezením je zákaz vylučující věci kradené a věci peregrínů. Později se objevuje další důvod – tzv.spravedlivý důvod nebo také kauza či titul, který odůvodňuje získání držby vedoucí k vydržení a požadavek dobré víry u držitele. Nakonec počet náležitostí pět.

  1. res habilis – k vydržení může dojít jen tehdy, je-li jeho předmětem věc způsobilá být objektem vlastnického práva (neměli právo na meze mezi pozemky a věci státní pokladny)

  2. titulus – byl požadavek opřený o určitý důvod, proč držitel drží. Aby byl důvod spravedlivý měla být získána způsobem, který vedl zpravidla k nabytí vlastnického práva. Kauzy pro vydržení byly do značné míry totožné s kauzami při tradici.

  3. Dobrá víra (bona fides) – se uskutečnila tehdy, byl-li vydržitel přesvědčen, že nabytím držby,která měla vést k vydržení, nezpůsobil nikomu újmu.Předpokládala, že osoba, od které držitel držbu nabyl, byla k převodu oprávněna.

  4. Držba (possesio) – základní a nejdůležitější podmínka vydržení.Vše co jsem již uvedl v předchozím.


Žádné komentáře:

Okomentovat