Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

4) Dominát

Tento vývoj práva pokračoval i v dalším období Dominát (Dominát končí v 6. století), končí absolutní krizí » ztrácí své základné opory (otrokářství, ekonomické, tlak barbarských kmenů ze západu) » díky tomu Řím nestačí bránit své hranice. Do jeho teritoria vnikají postupně ze západu barbarské kmeny a začíná postupné slučování Římanů s barbary » vytvářejí se první barbarské státy na území Říma » snaha o upevňování státní moci » vede ke státním tlakům (náboženským – křesťanství apod.) Někteří vládci se těmto změnám brání, ale to již nejde zastavit a dochází k tomu, že je uznáno vyznání.

Nástupce císaře Konstantin prohlašuje křesťanství za výlučné náboženství Říma.

Dochází k rozdělení Říma na dvě části: - západořímské

- východořímské

Císař zůstává vládce východořímské části a odchází do hlavního města Konstantinopoli » významné změny v oblasti práva » období Dominátu » je mnoho původních pramenů práva » začíná se ztrácet přehled v platném právu » vznik právníků, kteří mají zavést pořádek » první právní sbírky » zjednodušení práva (vulganizace práva) » přiblížit obsah práva těm posledním kdo s ním přijdou do styku.

Vytvářejí se první právní školy – podoba je stejná jako právní školy ve středověku. Jedna z nich je v Bejrůtu, druhá v Konstantinopoli a pak ještě další… Pro potřeby těchto škol začínají vznikat první učební pomůcky » tvorba učebnic.

Žádné komentáře:

Okomentovat