Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

22) Protiprávní jednání (bezprávné činy) – delictum, crimen, předpoklady vzniku deliktu, formy zavinění (dolus culpa)

Za protiprávní jednání lze považovat každé porušení právem uložených povinností (porušení povinností ze smlouvy, porušení negativních povinností vyplývajících z věcných práv).

Nová práva, která při protiprávním jednání vznikají jsou tato:

  • právo na náhradu škody

  • právo na pokutu

Jde-li o protiprávní jednání, které poškozují zájmy jednotlivce (delictum privatum) jen on má právo na náhradu škody, jen on pobírá pokutu.

Jestliže jde o protiprávní jednání, které ohrožuje zájem celé pospolitosti (crimen), je situace jiná. Pachatel je stíhám v zájmu všech, z jednání se odpovídá před veřejným soudem a postihuje jej veřejný trest, na hrdle nebo majetkový.

Nároky na odškodnění vznikali na základě zvláštní žaloby.

Římské právo považovalo za delikt jen zásah určitého typu, vyžadovalo se totiž:

  1. aby zásah pachatele byl objektivně protiprávní. Jednání není protiprávní jedná-li pachatel v nutné obraně (poraní lupiče). Jedná-li pachatel v nouzi, nejedná protiprávně (odvrácení škody činem trestným).

  2. Způsobilost pachatele spáchat bezprávím vědomím činem – (pachatel nemůže být nedospělec, dítě, šílenec, a samozřejmě právnická osoba)

  3. Bezpráví lze klást pachateli za vinu – ze mu vytýkat, že bezpráví chtěl (jednal tedy ve zlém úmyslu) nebo že nepostupoval dost opatrně (spáchal bezpráví z nedbalosti).

  • zlý úmysl – dolus – je stav vědomí člověka, který určitým způsobem jedná a neuvědomuje si škodlivé důsledky. Pachatel za dolus odpovídá vždycky, není možné tuto odpovědnost vyloučit.

  • Culpa – je stav vědomé člověka, který nějak jedná a může záležet v jednání positivní, ale i v opomenutí. neuvědomuje si škodlivost důsledků. Rozlišuje se: culpa lata (hrubá nedbalost- až nepochopitelná), culpa in concreto (nedbalost relativní – podle pečlivosti, které věnuje věcem vlastním), culpa levis (nedbalost normální, obyčejná – je posuzována podle měřítka dobrého hospodáře), custodia (odpovědnost za náhodu – ručení za náhodu)

Žádné komentáře:

Okomentovat