Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Ochrana služebnosti

služebnosti byly chráněny věcnými žalobami, které měli povahu vindikace služebnosti. Projednání této žaloby se podobalo sporu o vlastnické právo. Žalovaný vlastník věci služebné nemohl být donucen zúčastnit se soudního jednání. V tomto případě se žalobce mohl ujmout výkonu služebnosti. Došlo-li ke sporu a žalobce svoje právo dokázal, byl žalovaný vyzván, aby umožnil výkon služebnosti, v případě neuposlechnutí následoval peněžitý trest.


Práva věcnásuperficies emfyteusis – věcná práva širokého obsahu, v mnohém podobné s postavením vlastníka.

Superficies neboli právo stavby byl dlouhodobý nájem pozemku spojený s oprávněním postavit na pozemku stavbu s povinností platit pravidelný plat. Se stavbou mohl volně disponovat, jeho právo bylo dědičné a převoditelné mezi živými. Vlastník byl značně omezen, měl právo jen na pravidelný plat.

Emfyteusis – byl dlouhodobý pacht polních pozemků. Pachtýř mohl svá práva převádět mezi živými a pro případ smrti. Pachtýř mohl pozemek užívat i požívat, mohl rovněž měnit hospodářské určení pozemku (nesměl jej zhoršit). Nesl veškeré náklady na jeho udržování a obdělávání. Vlastníkovi byl povinen platit pravidelné pachtovné.






















Žádné komentáře:

Okomentovat