Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Derivativní způsoby nabývání:

Mancipace – původně jenom projevem věci, reálným trhem z ruky do ruky. Nabyvatel uchopil věc a pronesl určenou slovní formuli. Do té mohla být vložena ještě další prohlášení. Právní účinky mancipace nastávali okamžitě, připojení podmínky nebo lhůty nepřicházelo v úvahu.Ovšem toto nabývalo v platnost pouze v případě, že původní byl vlastníkem věci.

Injurecesse – odvozený způsob nabytí vlastnického práva.Vycházela z nejstarší doby civilního soudního řízení.Měla podobu jednostranného uplatnění práva. Odehrávala se před magistrátem. Zastoupení v této záležitosti nebylo možné. Byla také vyloučena podmínka a lhůta.


Tradice jako odvozený způsob nabytí práv –vychází historicky z práva národů. Na rozdíl od předchozích byla tradice neformálním, kauzálním převodem práva. Její neformálnost vycházelo z její obliby. Jediný způsob odvozeného převodu vlastnického práva mezi živými. Tradice bylo předání věci z ruky do ruky. Mohlo to být jen odevzdání v jehož pozadí stál určitý důvod, pro který byla věc odevzdávána.Kauza tradice nebo také spravedlivý důvod tradice bylo jednání které odůvodňovalo převod vlastnického práva, odevzdáním věci.

Typické kauzy tradice – koupi a prodej, darování, zřízení věna, poskytnutí úvěru, plnění dluhu, smír. Kauzami není zájem věci, vypůjčení, úschova, odevzdání věci poživateli.


Dále je k tomuto způsobu možno přiřadit několik speciálních případů. Např.: nabytí vlastnictví ke státním pozemkům, nabytí jmění které bylo jako celek prodáváno ve dražbě, nabytí soudním výrokem – vlastnické rávo se převádělo přímo výrokem soudu.


Žádné komentáře:

Okomentovat