Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Právo Říma:

Dále platí, že kdo není Říman těmto pravidlům nepodléhá, každý je posuzován podle svého práva. Nakládalo se s ním podle uvážení. Dělili se na přátele a nepřátele a podle toho měli práva . V Římě samém rozhodují o těchto sporech Komícia » jenže sporů je hodně » vzniká Prétor » dohlíží na dodržování práva mezi Římskými občany.

Prétor Urbánus – spory mezi Římany

Prétor Erebuícius – spory mezi Římany a cizinci

Prétor rozhoduje o tom, zda si tento spor zasluhuje ochranu práva a pak případně předává dál.

Vybírají Arbitra (rozhodčího) a ten teprve rozhoduje.

V případě, že se vyskytl nový spor (do této doby ještě neřešený), Prétor rozhoduje, zda se bude řešit právně » právo se rozšiřuje. Prétor se mění každý rok a při novém zvolení schvaluje předchozí spory (nedořešené). (Doba Prétorského práva)!!!

Při válečném tažení a jeho vítězství vznikají nová území (půda) tzv. Ager publikus – veřejný pozemek – Řím z něj odměňuje své vojáky, nebo zavazuje poražené k odvádění poplatků. Řím tak získává nové daně a nové otroky » ekonomický vliv zainteresovaných lidí. Odměňují se vojáci a začínají vznikat nové rozdíly » nové napětí uvnitř společnosti » to vede tomu, že Řím ztrácí vojenský vliv (dříve vojsko tvořili sedláci – nyní začínají bohatší odmítat bojovat, nebo chtějí jen velet skupinám apod. » Římská armáda se oslabuje.

Městský stát začíná mít zájem na udržování funkčnosti » zrovnoprávnění Plebeje a Patricie » Plebejové začínají ovlivňovat dění Říma. Expanze Říma se začíná stávat existenční nutností k fungování Říma. Začíná reforma armády » voják z povolání » nemajetní se dávají k vojsku.

Mariova reforma – vysloužilý vojáci dostávají za odměnu půdu.

Žádné komentáře:

Okomentovat