Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Cílem zjišťovacího řízení

Cílem zjišťovacího řízení (vedle cílu uvedených shora) je též upřesnění informací, které je vhodné uvést do dokumentace vlivu záměru na živ. prostředí. Příslušný úřad po ukončení zjišť. řízení zašle jeho písemný závěr oznamovateli, dotčeným spr. úřadům a dotčeným uz. samosprávným celkům a zveřejní jej. Součástí závěru je vypořádání všech připomínek obsažených ve vyjádřeních. Pokud úřad neobdržel žádné nesouhlasné vyjádření k oznámení, může stanovit, že dokumentaci není třeba zpracovávat a že oznámení se považuje za dokumentaci.
Oznamovatel zajistí zpracování dokumentace (v písemné a elektronické podobě). Úřad dokumentaci zveřejní na Internetu a zašle ji k vyjádření dotčeným spr. úřadům a dotčeným úz. samosprávným celkům. Každý se k dokumentaci může písemně vyjádřit. (k vyjádřením zaslaným po stanovené lhůtě nemusí úřad přihlížet).
Úřad smluvně zajistí zpracování posudku osobou k tomu oprávněnou. Ten, kdo se podílel na zpracování oznámení nebo dokumentace, se nemůže ani dílčím způsobem zúčastnit na zpracování posudku. Úřad zašle posudek oznamovateli, dotčeným spr. úřadům a dotčeným úz. samosprávným celkům a zveřejní ho na Internetu. Každý může k posudku zaslat písemné vyjádření , příp. se k němu vyjádřit na veř. projednání. K vyjádřením zaslaným po stanovené lhůtě nemusí úřad přihlížet.
Pokud úřad obdržel nesouhlasné vyjádření k dokumentaci nebo k posudku, zajistí veřejné projednání posudku a dokumentace.
Úřad na základě oznámení, dokumentace, posudku , příp. na základě veřejného projednání vydá stanovisko k posouzení vlivů provedení záměru a zašle jej oznamovateli, dotčeným spr. úřadům a dotčeným úz. samosprávným celkům a zveřejní ho na Internetu.Ve stanovisku úřad činnost či stavbu buď doporučí (případně stanoví její podmínky) nebo naopak doporučí , aby se neprováděla. Stanovisko je odborným podkladem pro vydání rozhodnutí, popř. opatření podle zvl. právních předpisů (viz výše). Bez tohoto stanoviska nelze takové rozhodnutí nebo opatření vydat. V řízeních podle zvl. právních předpisů je úřad, který je příslušný k posouzení vlivů záměru, dotčeným spr. úřadem. Správní úřad, který vydává rozhodnutí nebo opatření dle zvl. předpisů, zahrne do svého rozhodnutí nebo opatření požadavky k ochraně živ. prostředí uvedené ve stanovisku nebo uvede důvody , pro které tak neučinil.Stavební úřad je tedy ke stanovisku povinen přihlédnout, není ale pro něj závazné. Z hlediska časové následnosti řízení EIA a územního či stavebního řízení mohou nastat v zásadě 2 situace, pokud stavba nebo činnost podléhá posuzování :
- investor z vlastní iniciativy dá podnět k provedení procesu EIA a jeho výsledky pak předloží jako součást dokumentace k řízení dle staveb. zákona
- pokud tak neučiní, stavební úřad přeruší zahájené řízení a vyzve navrhovatele, aby návrh doplnil potřebnými podklady a upozorní jej, že jinak řízení zastaví

Žádné komentáře:

Okomentovat