Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Okresní úřad stanoví zónu havarijního plánování

Okresní úřad stanoví zónu havarijního plánování a vypracuje pro ni vnější havarijní plán. Při vypracování vnějšího havarijního plánu musí vyhodnotit možnost vzniku kumulativních a synergických účinků závažné havárie a přihlížet k oprávněným připomínkám
veřejnosti a obcí v zóně havarijního plánování, jakož i k vyjádřením dotčených orgánů státní správy.
Okresní úřad zajistí veřejné projednání bezpečnostního programu, bezpečnostní zprávy a vnějšího havarijního plánu, včetně jejich aktualizací. Ve stanovené lhůtě může k nim každá fyzická osoba nebo právnická osoba dotčené obce a dotčené st. orgány uplatnit písemné vyjádření. Okresní úřad rozhodne o schválení programu, bezpečnostní zprávy nebo jejich aktualizace na podkladě těchto vyjádření .
Okresní úřad zpracovává a poskytuje informaci veřejnosti v zóně havarijního plánování o riziku závažné havárie, včetně možných kumulativních a synergických účinků, o preventivních bezpečnostních opatřeních a o žádoucím chování občanů v případě vzniku závažné havárie ( dle zákona o právu na informace o živ. prostředí).

Státní správu na úseku prevence závažných havárií vykonávají :
a) Ministerstvo živ. prostředí
b) Ministerstvo vnitra,
c) Česká inspekce životního prostředí,
d) okresní úřady,
e) Český báňský úřad,
f) orgány státního odborného dozoru nad bezpečností práce
a technických zařízení,
g) orgány vykonávající státní správu na úseku požární ochrany,
h) orgány ochrany veřejného zdraví.

Ministerstvo živ. prostředí je ústředním orgánem státní správy na úseku prevence závažných havárií, vykonává vrchní státní dozor atd.

Česká inspekce životního prostředí kontroluje, jak provozovatel dodržuje ustanovení tohoto zákona, ukládá provozovatelům pokuty za porušení povinností atd.

Žádné komentáře:

Okomentovat