Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Pořizovateli úz. plánu pro svá katastrální území jsou obce

Pořizovateli úz. plánu pro svá katastrální území jsou obce . O jeho pořízení rozhodují z vlastní vůle. Zásadní slovo má orgán, který je příslušný ke schválení úz. plánu – zastupitelstvo obce. Na žádost obce může pořízení úz. plánu zajistit okr. úřad (např. obec nemá finanč. prostředky nebo odborné zajištění k provedení všech úkolů, které ze zákona pro pořizovatele vyplývají). Zastupitelstvu obce pak přísluší schválit návrh připravený okr. úřadem. Okresní úřad funguje jako nadřízený orgán úz. plánování – má tyto pravomoci
- vyjadřuje se k jednotlivým fázím vytváření úz. plánů
- před schválením úz. plánu posuzuje jeho návrh – úz. plán nelze schválit, nesouhlasí-li s jeho návrhem nadřízený orgán
- v urč. případech je oprávněn zrušit obecní vyhlášku, kterou se uveřejňují závazné části úz. plánu
Působnost nadřízeného orgánu úz. plánování vykonává pro města Brno, Ostrava a Plzeň orgán kraje v přenesené působnosti a pro hl.m. Prahu Ministerstvo pro místní rozvoj.
Zpracování územně plánovací dokumentace patří mezi projektovou činnost, na kterou se vztahuje režim tzv. vybraných činnosti ve výstavbě (autorizací) – úz. plán nemůže zpracovávat nikdo jiný než projektant, který získal oprávnění k výkonu těchto činností (autorizaci) a může se prokázat tzv. průkazem odborné způsobilosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat