Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Energetika

2) Energetika

Převládá využívání neobnovitelných zdrojů paliv (uhlí , nafta, zemní plyn atd.). Přitom např. využívání hnědého uhlí je málo efektivní (využije se jen 20 – 25 % hmoty hnědého uhlí. Snaha nahradit tyto málo čistě zdroje paliv čistšími zdroji energie – vodní, větrná energie, bionafta a bioplyn (řepka olejná), sluneční energie atd. Tyto zdroje nemohou ve větší míře nahradit klasické zdroje energie, ale je vhodné jejich rozšiřování.
Zákon č. 406/ 2000 Sb., o hospodaření energií :
Stanoví práva a povinnosti fyz. a pr. osob při nakládání s energií, zejména elektrickou a tepelnou, a dále s plynem a dalšími palivy. Přispívá k šetrnému využívání přír. zdrojů a ochraně živ. prostředí, ke zvyšování hospodárnosti užití energie atd.
Nakládání s energií = výroba, přenos, přeprava, distribuce, rozvod, spotřeba energie a uskladňování plynu.
Obnovitelný energetický zdroj = zdroj, jehož energetický potenciál se obnovuje přír. procesy.

Koncepční prostředky:
1. Státní energetická koncepce – je to strategický dokument s výhledem na 20 let, zpracovává ji Ministerstvo průmyslu a obchodu a schvaluje ji vláda. Za státní energetickou koncepci se považuje Státní energetická politika, schválená vládou dříve než byl přijat zákon o hospodaření energií.
2. Územní energetická koncepce – vychází ze st. energ. koncepce, zpracovávají ji kraje, hl. m. Praha a statutární města (povinně). Mohou ji zpracovat i obce pro svůj územní obvod. Zpracovává se na 20 let a v případě potřeby se doplňuje. Obsahuje rozbor trendů vývoje poptávky po energii, rozbor množných zdrojů energie, řešení energetického hospodářství území včetně posouzení vlivů na živ. prostředí atd. Podrobnosti obsahu úz. en. koncepce stanoví vláda nařízením.
3. Národní program hospodárného nakládání s energií – snižování spotřeby energie, využití obnovitelných zdrojů atd. Zpracovává jej na 4-leté období Ministerstvo průmyslu a obchodu v dohodě s MŽP, vychází přitom ze schválené st. en. koncepce. Program schvaluje vláda (schválen 22.10. 2001). K uskutečnění Programu mohou být poskytovány dotace ze st. rozpočtu na energeticky úsporná opatření ke zvyšování účinnosti užití energie, modernizace výrobních a rozvodných zařízení energie, rozvoj využívání obnovitelných zdrojů energie, vědu a výzkum, zpracování úz. en. koncepcí atd. Pravidla pro poskytování dotací stanoví vláda.

Žádné komentáře:

Okomentovat