Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

PO nebo FO je povinna zaplatit

Pr. nebo fyz. osoba je povinna zaplatit na účet příslušného obvodního báňského úřadu roční úhradu z dobývacího prostoru ve výši 10 000 Kčs za každý i započatý km2 plochy dobývacího prostoru ve vymezení na povrchu. U malých dobývacích prostorů do 2 hektarů činí roční úhrada 2000 Kčs. Tuto úhradu převede obvodní báňský úřad obci, na jejímž území se dobývací prostor nachází. Je-li dobývací prostor umístěn na území více obcí, rozdělí obvodní báňský úřad příjem podle poměru částí dobývacího prostoru na území jednotlivých obcí.
Pr. nebo fyz. osoba je povinna zaplatit na účet příslušného obvodního báňského úřadu roční úhradu z vydobytých nerostů na výhradních ložiskách nebo vyhrazených nerostů po jejich úpravě a zušlechtění, provedeném v souvislosti s jejich dobýváním (dále jen "vydobyté nerosty"); úhrada se stanoví z těch nerostů, pro jejichž dobývání byl stanoven dobývací prostor. Úhrada činí
nejvýše 10 % z tržní ceny vydobytých nerostů. Z výnosu úhrady převede obvodní báňský úřad 25 % do státního rozpočtu České republiky, ze kterého budou
tyto prostředky účelově použity k nápravě škod na životním prostředí způsobených dobýváním ložisek, a zbývajících 75 % převede obvodní báňský úřad do rozpočtu obce.

Řešení střetů zájmů : Jestliže jsou využitím výhradního ložiska ohroženy
zájmy chráněné podle zvláštních předpisů (zákon o ochraně zem. půd. fondu, vodní zákon, zákon o lesích), jsou orgány, jimž přísluší ochrana těchto zájmů, povinny ve vzájemné součinnosti řešit tyto střety zájmů a navrhnout postup, který umožní využití výhradního ložiska při zabezpečení nezbytné ochrany uvedených zájmů. Právnická nebo fyzická osoba podnikající je povinna před zařazením příslušných prací do plánu otvírky, přípravy a dobývání dohodnout se s orgány, kterým přísluší ochrana uvedených zájmů, o tom, zda ohrožený zájem se má chránit, v jakém rozsahu, popřípadě po jakou dobu a dohodu předložit okresnímu úřadu k zaujetí stanoviska. Dohoda je platná, jestliže okresní úřad do 1 měsíce od jejího předložení nevyjádří s dohodou nesouhlas. Povinnost uzavřít dohodu se nevztahuje na případy,kdy střety zájmů byly vyřešeny při stanovení chráněného ložiskového území, dobývacího prostoru, popřípadě při projektování, výstavbě nebo rekonstrukci dolu a lomu a jestliže postup při jejich řešení stanoví zvláštní předpisy (zákon o ochraně zem. půd. fondu, vodní zákon, zákon o lesích). Nedošlo-li k dohodě nebo jestliže okresní úřad nesouhlasí s dohodou, rozhodne o řešení střetů zájmů ministerstvo průmyslu a obchodu v dohodě s ministerstvem životního prostředí České republiky a Českým báňským úřadem v součinnosti s ostatními dotčenými ústředními orgány státní správy, a to s přihlédnutím ke stanovisku okresního úřadu. Pokud ale dotčené spr. orgány vydávají rozhodnutí ve správním řízení, nelze ho překonat rozhodnutím ministerstva průmyslu a obchodu.

Žádné komentáře:

Okomentovat