Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Vlastník lesa, který je povinen hospodařit podle plánu

Vlastník lesa, který je povinen hospodařit podle plánu, je povinen předložit návrh plánu ke schválení orgánu státní správy lesů nejpozději do 60 dnů po skončení platnosti předchozího plánu. Orgán státní správy lesů plán schválí, pokud není v rozporu s tímto zákonem a ostatními právními předpisy. Pokud dojde v průběhu platnosti plánu ke změnám podmínek, vyvolávajícím nutnost změny závazného ustanovení plánu, zejména
z hlediska ochrany lesa nebo z hlediska zajištění plnění funkcí lesa, musí vlastník lesa požádat schvalující orgán státní správy lesů o změnu příslušného závazného ustanovení.
Na řízení o schvalování plánů nebo povolování jejich změn se nevztahují obecné předpisy o správním řízení.
Právnické a fyzické osoby, které se zabývají sběrem semen lesních dřevin, jejich luštěním, skladováním, produkcí sazenic lesních dřevin nebo obchodem se semeny a sazenicemi lesních dřevin jako podnikatelskou činností, musí mít k této činnosti licenci udělenou orgánem státní správy lesů.

Vlastník lesa je povinen obnovovat lesní porosty stanovištně vhodnými dřevinami a vychovávat je včas a soustavně tak, aby se zlepšoval jejich stav, zvyšovala jejich odolnost a zlepšovalo plnění funkcí lesa. Ve vhodných podmínkách je žádoucí využívat přirozené obnovy; přirozené obnovy nelze použít v porostech geneticky nevhodných. Aby bylo zachováno mikroklima lesa, které zabezpečuje jen do urč. vzdálenosti lesní porost sám, je zákonem omezena výměra holé seče při mýtní úmyslné těžbě na 1, popř. 2 hektary. Současně je i omezena šíře holé seče.

Žádné komentáře:

Okomentovat