Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Výstavba dolů a lomů

Výstavba dolů a lomů – jejich dokumentace musí mimo jiné zajišťovat hospodárné využívání výhradních ložisek, omezení nepříznivých vlivů na živ. prostředí
Oprávnění k dobývání výhradního ložiska vzniká stanovením dobývacího prostoru. Zahájit dobývání výhradního ložiska ve stanoveném dobývacím prostoru lze ale až po vydání povolení obvodním báňským úřadem. Pokud pr. nebo fyz. osoba, které vzniklo oprávnění k dobývání výhradního ložiska , nepožádá do tří let od doby vzniku tohoto oprávnění obvodní báňský úřad o povolení hornické činnosti (povolení k těžbě), může obvodní báňský úřad rozhodnout, že se oprávnění odnímá.Dobývací prostor a jeho změny stanoví obvodní báňský úřad v součinnosti s dotčenými orgány státní správy, zejména v dohodě s orgány životního prostředí a s orgánem územního plánování a stavebním úřadem. Jestliže se návrh na stanovení nebo změnu dobývacího prostoru dotýká zájmů chráněných podle zvláštních předpisů (vodní zákon, zákon o ochraně zem. půdního fondu, zákon o lesích atd.) projedná organizace, která má výhradní ložisko dobývat, podmínky stanovení dobývacího prostoru s orgány, jimž přísluší ochrana těchto zájmů. Obvodní báňský úřad v řízení o stanovení dobývacího prostoru zabezpečí stanoviska dotčených orgánů státní správy. V rozhodnutí o stanovení dobývacího prostoru vymezí obvodní báňský úřad dobývací prostor a stanoví podmínky, kterými se zabezpečí zákonem chráněné obecné zájmy v území.
Výhradní ložiska se musí využívat hospodárně. Přitom musí být vyloučeny neodůvodněné nepříznivé vlivy na životní prostředí. Při využívání výhradních ložisek je nutno zejména vydobýt zásoby výhradních ložisek co nejúplněji s co nejmenšími ztrátami a znečištěním; dobývání, vhodným způsobem ukládat skrývkové hmoty a hlušiny a podle možnosti je účelně využívat.
Právnická a fyzická osoba oprávněná k podnikání je povinna zajistit sanaci, která obsahuje i rekultivace podle zvláštních zákonů (zákon o ochraně zem. půdního fondu, zákon o lesích) všech pozemků dotčených těžbou. Za sanaci se považuje odstranění škod na krajině komplexní úpravou území a územních struktur.K zajištění této činností je organizace povinna vytvářet rezervu finančních prostředků. Výše rezervy vytvářené na vrub nákladů musí odpovídat potřebám sanace pozemků dotčených dobýváním.

Žádné komentáře:

Okomentovat