Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Opatření pro zvyšování hospodárnosti užití energie

Opatření pro zvyšování hospodárnosti užití energie:
- u nově zřizovaných zařízení pro výrobu elektřiny nebo tepel. energie je třeba zajistit aspoň minimální účinnost užití energie stanovenou vyhláškou
- u nově zřizovaných zařízení pro přenos a distribuci elektřiny a rozvod tepel. energie je třeba zajistit nepřekročení max. ztrát energie stanovených vyhláškou.
- na trh lze uvádět jen spotřebiče s minimální účinností užití energie stanovenou vyhláškou
- vlastník budovy musí v dokumentaci přikládané k žádosti o vydání staveb. povolení prokázat splnění požadavků hospodárné spotřeby energie
- výrobci a dovozci energetických spotřebičů , jejichž seznam stanoví vyhláška, jsou povinni před uvedením na trh vybavit tyto spotřebiče energetickými štítky (údaje o spotřebě energie atd.)
- energetický audit= soubor činností, jejichž výsledkem jsou informace o způsobu a úrovni využívání energie v budovách a v energetickém hospodářství prověřovaných osob a návrh na opatření, která je třeba realizovat pro dosažení en. úspor. Povinnost podrobit své en. hospodářství a budovu energetickému auditu se vztahuje např. na každou osobu, která žádá o st. dotaci v rámci Programu, na osoby s celkovou roční spotřebou energie vyšší než je vyhláškou stanovená hodnota atd. Energetickým auditorem je fyz. osoba, která je zapsána do seznamu energetických auditorů vedeného Ministerstvem průmyslu a obchodu.
Sankční nástroje – ukládání pokut za porušení ustanovení tohoto zákona
MPO vydalo vyhlášku, v níž jsou uvedeny zdroje energie, které jsou obnovitelné – energie vodní, sluneční a větrná, biomasa, palivové články, geotermální energie.

Žádné komentáře:

Okomentovat