Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

O registraci hnojiva rozhoduje Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský

O registraci hnojiva rozhoduje Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (dále jen "ústav").
Rozhodnutí o registraci hnojiva platí 5 let ode dne nabytí právní moci, není-li v rozhodnutí stanovena doba kratší; stanovení takové kratší doby v rozhodnutí o registraci musí být odůvodněno. Platnost rozhodnutí o registraci hnojiva lze prodloužit nejvýše o 5 let, a to i opakovaně. Registrovaná hnojiva se zapisují do registru hnojiv (dále jen "registr"), který vede ústav. To platí i pro pomocné látky.
Osoba, která uvádí hnojivo do oběhu, je povinna v jeho označení uvést mj. informace pro manipulaci a pokyny k ochraně zdraví a bezpečnosti lidí a k ochraně životního prostředí rozsah a způsob použití, dobu použitelnosti, datum výroby. Není dovoleno uvádět údaje označující hnojivo výrazy jako"ekologické" nebo "biologické", a to ani použitím zkratek "eko" nebo "bio". Obdobně to platí i pro pomocné látky.
Výrobci, dovozci , dodavatelé, osoby provozující zem. výrobu atd. jsou povinni hnojiva a pomocné látky uskladnit odděleně (aby nedošlo k nežádoucím reakcím), zajistit, aby nedošlo ke smísení hnojiva s jinými látkami , vést evidenci o skladovaných hnojivech . Statková hnojiva musí být skladována tak, aby nemohlo dojít ke znečištění vod. Do statkových hnojiv nesmějí být vnášeny rizikové prvky nebo rizikové látky, které by mohly narušit vývoj
kulturních rostlin nebo ohrozit potravní řetězec.
Podnikatelé v zemědělství a vlastníci lesních pozemků hospodařící na těchto pozemcích jsou povinni používat hnojiva včetně statkových hnojiv a pomocné látky způsobem stanoveným tímto zákonem (např. je nesmějí používat způsobem ohrožujícím pozemky v okolí hnojeného pozemku). Jsou povinni vést evidenci o použitých hnojivech a pomocných látkách.
Agrochemické zkoušení zemědělských půd je pravidelné zjišťování vybraných parametrů půdní úrodnosti v důsledku používání hnojiv, statkových hnojiv a pomocných látek s cílem usměrňovat jejich používání; provádí se v šestiletých intervalech.
Odběr vzorků půd a jejich chemické rozbory provádí osoba pověřená ústavem.
Ústav uloží výrobcům, dovozcům, dodavatelům a podnikatelům v zemědělství nebo vlastníkům lesních pozemků hospodařícím na těchto pozemcích, kteří hnojiva produkují, uvádějí do oběhu nebo používají, zvláštní opatření, zejména je oprávněn
a) zakázat použití hnojiva nebo statkového hnojiva, které závažným způsobem nevyhovuje podmínkám stanoveným tímto zákonem,
b) nařídit odstranění zjištěných závad při skladování hnojiva nebo statkového hnojiva.
Zvláštní opatření lze uložit i vedle pokut . Obdobné se vztahuje i na pomoc. látky.
Pokuty ukládá ústav např. při nestrpění odběrů půdních vzorků pro zkoušení půd, při nevedení stanovené evidence, při porušení ustanovení o skladování, označování hnojiv, při uvedení do oběhu neregistrovaných hnojiv atd. Výnos pokut je příjmem státního rozpočtu.

Žádné komentáře:

Okomentovat