Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Okresní úřady schvalují bezpečnostní programy

Okresní úřady schvalují bezp. programy, bezp. zprávy, evidují vnitřní havarijní plán, stanoví zónu havarijního plánování , určuje objekty nebo zařízení, jejichž vzájemná poloha zvyšuje možnost vzniku závažné havárie v důsledku kumulativních a synergických účinků , zpracovává vnější havarijní plán , ukládá provozovatelům pokuty a opatření k nápravě, rozhoduje o zákazu činnosti provozovatele, pokud nesplní povinnosti uložené tímto zákonem, v jejichž důsledku může dojít k ohrožení života a zdraví občanů, hospodářských zvířat, životního prostředí nebo majetku, nebo k závažné havárii v objektu nebo zařízení tohoto provozovatele již došlo. Okresní úřad je dotčeným orgánem státní správy na úseku prevence závažných havárií při projednávání územně plánovací dokumentace, v územním řízení, popřípadě ve stavebním řízení, pokud je jeho předmětem objekt nebo zařízení podléhající tomuto zákonu. Bez hodnocení rizik závažné havárie nelze schválit územně plánovací dokumentaci, vydat územní rozhodnutí, popřípadě stavební povolení (v příp. kdy územ. rozhodnutí nebylo vydáno).

Orgány státního odborného dozoru nad bezpečností práce, orgány vykonávající státní správu na úseku požární ochrany, Český báňský úřad a orgány ochrany veřejného zdraví provádějí kontrolu podle tohoto zákona u provozovatelů v rámci své působnosti a o jejím výsledku informují ČIŽP (nebo provádějí kontrolu spolu s ČIŽP).

Pokuty ukládá okr. úřad (např. provozovateli, který nezpracuje bezp. program nebo bezp. zprávu nebo vnitř. havarijní plán , nezařídí objekt do příslušné skupiny atd.) nebo ČIŽP.
Pokuty uložené Českou inspekcí životního prostředí jsou příjmem Státního fondu životního prostředí

Žádné komentáře:

Okomentovat