Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Produkce odpadů

7) Produkce odpadů (kvantita, toxicita, radioaktivita)
Přibývá nejen běžných komunálních odpadů, ale i odpadů toxických. Využití jader. energie přináší více radioaktiv. odpadu (vyhořelé jader. palivo). Radioaktivním odpadem ale budou v krátké budoucnosti i zařízení a samotné stavby jader. elektráren při ukončení jejich životnosti. Vyhořelé palivové články musí být po několik let skladovány pod vodou ve zvl. bazénech, aby se ochladily. Ochlazování poté probíhá ještě v tzv. centrálních meziskladech. Jader. odpad musí být nakonec uložen v definitivních skladech několik set metrů pod zemí, kde bude vyzařovat radioaktivitu ještě po několik desítek tisíc let. Je velmi obtížné nalézt příslušné lokality, vybudovat, provozovat, dlouhodobě kontrolovat tato uložiště. Přenos zodpovědnosti a případných následků havárie na budoucí generace je více než evidentní. V součas. době je na naší planetě okolo 440 jader. reaktorů.
I když je ke zneškodňování odpadů k dispozici celá řada opatření a technologií (skládkování, kompostování, spalování , pyrolýza – rozklad teplem, vitrifikace – zalévání do skelné hmoty atd.) je nejlepší prevence , tedy snížení produkce odpadů, případně max. využití druhotných surovin, které lze z odpadů získat ( třídění a recyklace, spalování TKO, využívání skládkových plynů k produkci tepla atd.)

Růst populace a spotřeby zdrojů“
Hl. důvodem populační exploze není jen růst porodnosti, ale také pokles úmrtnosti (zejména kojenecké), prodloužení délky života, rozšíření období plodnosti. Hl. příčinami poklesu úmrtnosti je zvýšená dostupnost léků a do urč. míry i zvýšená zdrav. péče. Růst není na světě rovnoměrný – některé země již mají hl. fázi růstu za sebou (země prům. rozvinuté) - vysoká úroveň lék. péče, systém soc. jistot, vysoká zaměstnanost žen, kvalitní úroveň vzdělání, pokles počtu dětí v rodině, zvýšení věku matek a jejich společenského uplatnění, změny v sociálním prostředí, nízká porodnost i úmrtnost – tyto země již prodělaly tzv. demografickou revoluci (demografický přechod). Některé země se nacházejí v 1. fázi demograf. přechodu – je pro ně typická nízká úmrtnost, ale přetrvává poměrně vysoká porodnost, uplatnění žen v zaměstnání je nízké, tradice vyžadují vysoký počet dětí v rodině (země Asie a latin. Ameriky). Na opačném pólu jsou dosud některé země „chudého jihu“ (rozvojové země), které mají vys. porodnost i úmrtnost.

Žádné komentáře:

Okomentovat