Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Nakládat s geneticky modifikovanými organismy a produkty lze těmito způsoby:

Nakládat s geneticky modifikovanými organismy a produkty lze těmito způsoby:
a) uzavřeným nakládáním s geneticky modifikovanými organismy (dále jen "uzavřené nakládání"),
b) uváděním geneticky modifikovaných organismů do životního prostředí (dále jen "uvádění do životního prostředí"),
c) uváděním geneticky modifikovaných organismů a produktů do oběhu (dále jen "uvádění do oběhu").
Oprávnění k nakládání s geneticky modifikovanými organismy a produkty podle tohoto zákona vzniká rozhodnutím o zápisu do příslušného seznamu a zaniká vyřazením z tohoto seznamu, nestanoví-li tento zákon jinak. (Seznam osob oprávněných k urč. způsobu nakládání s GMO (seznam uživatelů), Seznam GMO schválených pro uzavřené nakládání, Seznam GMO schválených pro uvádění do živ. prostředí, Seznam GMO schválených pro uvádění do oběhu v ČR).
Osoba oprávněná k nakládání s GMO ( uživatel )je povinna určit odborně způsobilou a bezúhonnou fyzickou osobu k výkonu odborné kontroly nad nakládáním s geneticky modifikovanými organismy nebo produkty (dále jen "odborný poradce"); vést dokumentaci o nakládání s geneticky modifikovanými organismy a produkty , zajistit provedení hodnocení rizika nakládání s geneticky modifikovanými organismy a produkty (dále jen "hodnocení rizika") a zpracovat havarijní plán , oznámit neprodleně, nejdéle však do 24 hodin od zjištění, každou vzniklou havárii, atd.
Činnosti související s použitím živých obratlovců, zejména činnosti, které zasahují do jejich fyziologických funkcí anebo upravují jejich metabolické produkty, jsou považovány za pokusy na zvířatech podle zvláštních právních předpisů.

Žádné komentáře:

Okomentovat