Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Ochrana zdravotní je obsažena v z. č. 147/ 1996 Sb. o rostlinolékařské péči

• Ochrana zdravotní je obsažena v z. č. 147/ 1996 Sb. o rostlinolékařské péči a v z. č. 166/ 1999 Sb, o veterinární péči. Zákon o rostlinolékařské (rl.) péči upravuje ochranu před zavlečením a rozšiřováním karanténních škodlivých organismů a podmínky zacházení s přípravky na ochranu rostlin. Škodlivými organismy se rozumí rostliny, živočichové, původci chorob, kteří působí poškození rostlin nebo rostlinných produktů.
Karanténními škodlivými organismy jsou škodlivé organismy, které by mohly způsobit hospodářské škody na území, v němž se dosud nevyskytují nebo v němž jsou jen omezeně rozšířeny, a proti nimž se uplatňují úřední opatření.
Rostlinolékařská péče = souhrn opatření za účelem uchování zdraví rostlin a ochrany rostl. produktů. Spočívá : v ochraně našeho území před zavlékáním škodl. organismů ze zahraničí a v opatřeních proti šíření škodlivých organismů při vývozu do zahraničí, v soustavném zjišťování a evidenci výskytu škodlivých organismů , v omezování jejich výskytu a šíření, v rl. dozoru, v registraci chem. a biolog. přípravků (dále jen přípravků) na ochranu rostlin atd.
Základní povinnosti právnických a fyz. osob : omezovat výskyt a šíření škodlivých organismů tak, aby v důsledku jejich přemnožení nevznikla škoda jiným osobám a aby nedošlo k poškození živ. prostředí a zdraví lidí a zvířat, ohlásit výskyt nebo podezření z výskytu karanténního škodl. organismu, provádět ošetřování rostlin jen registrovanými přípravky. Dovážet, pěstovat, vyrábět rostliny, rostl. produkty a jiné předměty stanovené prováděcím pr. předpisem mohou jen osoby registrované v úředním registru osob, který vede příslušný orgán rl. péče.
Soustavné rl. kontrole podléhají rostliny, rostl. produkty atd. , které jsou pěstovány, vyráběny nebo se jen vyskytují na pozemcích, které vlastní nebo užívají osoby (právnické i fyzické) podléhající registraci. Kontrolu provádí příslušný orgán rl. péče nejméně 1 x za rok. Uvedené rostliny, rostl. produkty atd. nesmějí být přemisťovány v rámci území ČR mimo pozemky a objekty registrovaných osob, pokud k nim není připojen rostlinolékařský pas, platný pro dané území - dokládá splnění ustanovení týkajících se původu a zdravotního stavu. Příslušný orgán rl. péče může udělit oprávnění k vystavování rl. pasů registrované osobě v rámci rozsahu její registrace. Zásilky podléhají při vstupu na naše území a před výstupem z něho rostlinolékařské kontrole. Kontrole podléhají též dopr. prostředky, kontejnery a sklady, používané při přepravě nebo k dočasnému uskladnění zásilek. Vyvážené zásilky musí splňovat karanténní požadavky dovážejícího (provážejícího) státu.

Žádné komentáře:

Okomentovat