Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Stav živ. prostředí světově

1.
Stav živ. prostředí světově ( globální a národní problémy živ. prostředí – výčet, charakteristika, vzájemné souvislosti, možnosti řešení)

Postmodernita – nic nemůže být známo s určitostí, historie nemá smysl, selhání ideologií a v souvislosti s globalizací narůstá význam ekologických otázek.
Ekologické problémy se začaly objevovat již v 50.letech ( 1952 – smog v Londýně – 4 000 mrtvých).

Květen 1969 – publikována z podnětu Val. shromáždění OSN zpráva „Člověk a jeho živ. prostředí“. V jejím úvodu se konstatovalo: „ Poprvé v historii lidstva nastala krize globálního charakteru, dotýkající se jak rozvinutých, tak rozvojových zemí, a to krize vztahu člověka ke svému živ. prostředí. Znaky ohrožení se projevovaly už dávno: populační exploze, neadekvátní integrace technologie s požadavky na ochranu živ. prostředí, destrukce obdělávaných půd, neplánovaný rozvoj městských oblastí, zmenšování se otevřených ploch a stále vzrůstající nebezpečí vyhubení mnoha forem živočišného a rostlinného života. Není pochyb o tom, že jestli tento proces bude pokračovat, budoucí život na Zemi bude ohrožen.“

Technolog. pokrok přinesl obrovský počet chemikálií do každodenního života. Tyto látky přinesly společnosti velký prospěch (zvýšení výnosů a potravinové produkce, zlepšení zdrav. péče včetně eliminace někt. smrtel. chorob, prodloužení délky života, vyšší živ. úroveň), ale na druhé straně s sebou přinesly nová nebezpečí, především prostřednictvím odpad. látek, vznikajících v procesu výroby. Každoročně jsou vypouštěny do živ. prostředí desítky milionů tun toxických a jinak nebezpečných látek.

Žádné komentáře:

Okomentovat