Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Účelem zadání úz. plánu je stanovit pokyny

Účelem zadání úz. plánu je stanovit pokyny pro řešení hlavních střetů zájmů a problémů v území , určit podmínky rozvoje území, vymezit požadavky na obsah a rozsah úz. plánu. Za tím účelem je možné do zadání prosadit zpracování několika variant řešení. V rámci projednávání konceptu se pak rozhoduje o tom, která z variant bude předložena zastupitelstvu jako návrh územ. plánu. Obsah zadání předpokládá zpracování podkladových materiálů, ze kterých by vycházel. Vedle nejrůznějších průzkumů a rozborů to mohou být i tzv. územně plánovací podklady. V těch obcích , kde ještě není územní plán pořízen, jej územně plánovací podklady do urč. míry nahrazují a používají se jako podklad v řízení o umístění stavby. Územně plánovací podklady tvoří:
1. urbanistická studie : řeší technické, architektonické a urbanistické podmínky využití území. Může nahrazovat koncept řešení úz. plánu v případě, že byla s veřejností a s dotčenými orgány st. správy projednána stejným způsobem.
2. územní generel: řeší problémy rozvoje jednotlivých složek osídlení a krajiny, obvykle se zpracovává tehdy, je-li třeba ověřit samostatné řešení některé složky osídlení a krajiny (typicky dopr. infrastruktura), která má podstatný vliv na využití území.
3. územní prognóza: slouží k prověření možností dlouhodobého rozvoje území
4. územně technické podklady: průběžně aktualizované informace techn. charakteru, které charakterizují stav a podmínky v území.
Podkladem pro zpracování zadání úz. plánu jsou i tzv. plány nebo projekty systému ekologické stability: systém ekologické stability se skládá z biocenter (biotopy, které umožňují trvalou existenci přirozeného či pozměněného , ale přírodě blízkého ekosystému) a z biokoridorů (území, která neumožňují rozhodující části organismů dlouhodobou existenci, ale umožňují jejich migraci mezi biocentry). Pořizovatel je povinen zahrnout zpracované plány a projekty do úz. plánu. Pokud nejsou projekty systému ekol. stability v době projednávání úz. plánů zpracovány přímo orgány ochrany přírody, může je ve spolupráci s nimi vytvořit sám pořizovatel úz. plánu.

Žádné komentáře:

Okomentovat