Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Povinnosti při ochraně živ. prostředí

Povinnosti při ochraně živ. prostředí :
- Každý je povinen , především opatřením přímo u zdroje, předcházet znečišťování a poškozování živ. prostředí a minimalizovat nepříznivé důsledky své činnosti na živ. prostředí.
- Každý , kdo využívá území nebo přír. zdroje, projektuje, provádí nebo odstraňujee stavby, je povinen takové činnosti provádět jen po zhodnocení jejich vlivů na živ. prostředí.
- Každý , kdo hodlá dovážet, zavádět do výroby a oběhu technologie, výrobky a látky, je povinen zabezpečit, aby splňovaly podmínky ochrany živ. prostředí a aby byly posouzeny z hlediska jejich možných vlivů na živ. prostředí.
- Každý , kdo zjistí, že hrozí poškození živ. prostředí nebo k němu již došlo, je povinen učinit v mezích svých možností nezbytná opatření k odvrácení hrozby nebo ke zmírnění následků a neprodleně ohlásit tyto skutečnosti orgánům st. správy.

Odpovědnost za porušení povinností při ochraně živ. prostředí : Každý, kdo poškozováním živ. prostředí nebo jiným protiprávním jednáním způsobil ekologickou újmu, je povinen obnovit přirozené funkce narušeného ekosystému. Není-li to možné nebo účelné, je povinen ekologickou újmu nahradit jiným způsobem (náhradní plnění). Není-li to možné, je povinen nahradit tuto újmu v penězích. Souběh těchto náhrad se nevylučuje. Oprávněným ze způsobené ekologické újmy je stát. Jinak se použijí obec. předpisy o odpovědnosti za škodu a o náhradě škody.

Východiskem všech zásad a celé pr. úpravy je poznání, že příznivé živ. prostředí je nejvyšší hodnotou (bohatstvím) lidstva.

Žádné komentáře:

Okomentovat