Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

V oblasti ochrany půdy

- v oblasti ochrany půdy:
pokles vlivu zemědělské výroby na stav živ. prostředí v důsledku poklesu spotřeby vápenatých hnojiv, pesticidů atd. Problémem zůstává ohrožení půdy větrnou a vodní erozí: zhruba 1/3 území ČR je ohrožena větrnou erozí, 46% zeměděl. půdy je významně ohroženo vodní erozí. Stálé riziko pro lid. zdraví a přírodu představují staré ekologické zátěže (území s nejvyšší kontaminací v důsledky těžby uranu, skládky nebezpečných odpadů, kontaminovaná území, materiály s obsahem PCB)
- v oblasti odpadového hospodářství:
nejvýznamnějším způsobem zneškodňování odpadů zůstává nadále skládkování. Procento využití odpadu jako zdroje druhotných surovin a energie je nízké – recyklace a technologie k využití druhotných surovin jsou nedostačující. Došlo ke snížení počtu nevhodně provozovaných zařízení na zneškodňování odpadu (např. postupné uzavírání nezajištěných skládek). MŽP propaguje čistší výrob. metody: zvýšení efektivity výrob. postupů má vést k omezení produkce odpadů. Problémem zůstává velké množství černých skládek a vysoký podíl nebezpečného odpadu na celkovém množství vyprodukovaného odpadu .
- v oblasti ochrany lesů:
prům. znečištění ovzduší a nevhodné systémy pěstování lesů (špatná druhová skladba, nevhodné prořezávky a probírky) zvýšily citlivost lesů na extrémní počasí, škůdce, houbové a jiné nemoci – 50% našich lesů trpí mírným a 6% vážným poškozením. Z hlediska imisního poškození lesů je nejsložitější situace v tzv. imisních pohořích – důsledkem působení kyselých depozic na lesní půdu je plošné poškození smrkových porostů projevující se barevnými změnami a postupným odumíráním jehlic. Zlepšování stavu lesů v důsledku snížení koncentrace oxidu siřičitého v ovzduší (a tím omezení kyselých dešťů) bude pravděpodobně pomalé. Pozitivem je omezení holosečí a častější výsadba listnatých dřevin. Problémem zůstávají vysoké počty lovné zvěře (okus kůry). Kůrovcová kalamita v NP Šumava.

V porovnání s r . 1990 došlo ke snížení těžby nerost. surovin, zejména černého a hnědého uhlí, vápenců a dolomitů, stavebního kamene atd. Těžba surovin je ale v některých případech koncentrována do oblastí, kde dochází ke střetům se zájmy ochrany přírody ( zejména v chráněných krajinných oblastech) – např. těžba vápenců a dolomitů.
Negativem je vysoký počet požárů, technologických havárií, dopr. nehod, přírodních katastrof (záplavy, sesuvy půdy).
Počet živočišných a rostlinných druhů v různém stupni ohrožení je dosud vysoký (např. v porovnání s EU).
Vysoký podíl obyvatel je vystaven nadměrnému hluku z dopravy.

Žádné komentáře:

Okomentovat