Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Obsah závazné části úz. plánu

Obsah závazné části úz. plánu:
pravidla, která omezují, vylučují, popř. podmiňují umisťování staveb (zejména vymezení zastavitelného území v obci, zásady uspořádání dopravního, technického a občanského vybavení, vymezení ÚSES atd.). Nejostřeji sledovanou částí úz. plánu by měly být tzv. veřejně prospěšné stavby. Obvykle to bývají stavby veřejného techn. vybavení (dopr. komunikace, zařízení pro rozvod energie atd.), ale vždy záleží na konkr. podmínkách v obci – je totiž v pravomoci zastupitelstva obce stanovit, které stavby budou v úz. plánu označeny jako veřejně prospěšné. Realizace veř. prospěšné stavby zakreslené v řádně projednaném a schváleném úz. plánu může být (po splnění dalších podmínek) důvodem pro vyvlastnění nemovitostí. Závazná část úz. plánu se uveřejňuje jako obecně závazná vyhláška.. Část úz. plánu obce, která není obsažena v obecní vyhlášce , je část směrná.

Zásady vytváření úz. plánů obcí:
- všestrannost : do úz. plánů se musí promítnout všechny prvky života urč.. území ve vzájemných souvislostech – nelze např. oddělovat problematiku řešení dopravní situace od umístění výrobních objektů nebo ochrany živ. prostředí. Územ. plán má pojmout rozvoj obce komplexně a zajistit, aby budoucí stavby nenarušovaly život ve svém okolí.
- pořizování úz. plánů za účasti veřejnosti: každý občan má právo nahlédnout do všech dokumentů, které byly získány v procesu pořizování úz. plánu a má právo se vyjádřit k jednotlivým fázím pořizování úz. plánů – účelem je předejít budoucím konfliktům při realizaci konkrétních staveb
- ochrana živ. prostředí : § 1 odst. 2 staveb. zákona : „územní plánování vytváří předpoklady k zabezpečení trvalého souladu všech přírodních, civilizačních a kulturních hodnot v území, zejména se zřetelem na péči o živ. prostředí a ochranu jeho hl. složek – půdy, vody, ovzduší.“ Ochrana přírody je při vytváření úz. plánu zohledněna např. i v tom, že územní systémy ekologické stability (ÚSES) jsou jedním z jeho podkladů.

Žádné komentáře:

Okomentovat