Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Pr. úprava využívání ner. bohatství

18.
Pr. úprava využívání ner. bohatství a využívání energie ve vztahu k živ. prostředí

1) nerostné bohatství

Pr. úprava je obsažena v horním zákoně (č. 44/ 1988), v z. č. 61/ 1988 o hornické činnosti, v geologickém zákoně - č. 62/ 1988. Je třeba rozlišovat šetrnost ve vztahu k živ. prostředí a šetrnost ve vztahu k ner. bohatství. Ochrana ner. bohatství nemusí totiž vždy sloužit k ochraně živ. prostředí. Pro živ. prostředí je navíc vždy lepší, když ner. bohatství v přírodě zůstane. Cílem ochrany ložisek nerostů je neznemožnit nebo neztížit jejich dobývání (vytváření chráněných ložiskových území – zde jsou omezeny činnosti, které by mohly ztížit těžbu nebo ji znesnadnit). Cílem ochrany živ. prostředí je šetrné zacházení se živ. prostředím při těžební činnosti, při činnostech, které tomu předcházejí, odstraňování důsledků této činnosti, popř. i zamezení těžby, pokud by ohrožovala živ. prostředí.

Horní zákon :
Účelem tohoto zákona je stanovit zásady ochrany a hospodárného využívání nerostného bohatství, jakož i bezpečnosti provozu a ochrany životního prostředí při těchto činnostech.
Za nerosty se podle tohoto zákona považují tuhé, kapalné a plynné části zemské kůry. Za nerosty se podle tohoto zákona nepovažují vody s výjimkou mineralizovaných vod, z nichž se mohou průmyslově získávat vyhrazené nerosty, přírodní léčivé vody a přírodní stolní minerální vody, i když se z nich mohou průmyslově získávat vyhrazené nerosty, dále léčivá bahna a ostatní produkty přírodních léčivých zdrojů, rašelina, bahno, písek, štěrk a valouny v korytech vodních toků, pokud neobsahují vyhrazené nerosty v dobyvatelném množství, kulturní vrstva půdy, která je vegetačním prostředím rostlinstva. Nerosty se dělí na vyhrazené a nevyhrazené . Vyhrazené horní zákon vyjmenovává – např. radioaktivní nerosty, uhlí, ropa, zemní plyn, nerosty, z nichž je možno průmyslově vyrábět kovy, dolomit , vápenec, kaolin atd. Ostatní nerosty jsou nerosty nevyhrazené. Nerostné bohatství podle tohoto zákona tvoří ložiska vyhrazených nerostů (dále jen "výhradní ložiska").

Žádné komentáře:

Okomentovat