Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Manipulace s karanténními škodlivými organismy

Manipulace s karanténními škodlivými organismy je možná jen pro účely výzkumu, diagnostiky a šlechtění rostlin na základě rozhodnutí vydaného orgánem rl. péče.
Chráněná zóna = území , v němž není usídlený karanténní škodl. organismus, ačkoli může být usídlený v části ČR nebo v sousedních státech, a v němž jsou příznivé podmínky pro jeho usídlení. Chráněnou zónu stanoví orgán rl. péče prováděcím předpisem.
Mimořádná rostlinolékařská opatření : např. zákaz nebo omezení pěstování, sklizně , prům. zpracování rostlin, jednorázové zničení rostlin napadených nebo podezřelých z napadení škodlivými organismy, vymezení karanténního území a oddělující a oddělující zóny (karanténní území = území, ve kterém se vyskytují karanténní škodl. organismy a na které se vztahují mimořádná rl. opatření, oddělující zóna = území, ve kterém se karanténní škodl. organismus nevyskytuje nebo se proti němu provádějí mimořádná rl. opatření , přiléhá k území prostému karanténního škodlivého organismu nebo ke karanténnímu území).
Registrace přípravků – podmínky : např. přípravek musí být dostatečně účinný, nesmí mít nepřijatelný účinek na rostliny, nesmí způsobovat zbytečnou bolest obratlovcům proti nimž je určen, nesmí mít škodlivé účinky na zdraví lidí nebo zvířat, na živ. prostředí atd. Přípravek lze registrovat , souhlasí-li s tím Ministerstvo zdravotnictví. Rozhodnutí o registraci platí 10 let od nabytí právní moci (může ale být stanovena i kratší doba platnosti). Registraci lze prodloužit (nejvýše o 5 let , a to i opakovaně). Orgán registraci zruší např. v případě, že se prokáže, že přípravek má vlastnosti, které neodpovídají podmínkám, za nichž bylo rozhodnutí o registraci vydáno nebo zjistí-li se takové vlastnosti přípravku, které ohrožují zdraví, poškozují živ. prostředí ,.. a které nebyly známy v době vydání rozhodnutí . Právnické nebo fyz. osoby, které ve venkovním prostředí provádějí aplikaci přípravků, jsou povinny činit opatření k ochraně včel, zvířat , ryb a dalších necílových organismů (v někt. případech mají oznam. povinnost – např. použití přípravků, které jsou nebezpečné pro zvířata na pozemcích , které jsou součástí honitby). Přípravky toxické nebo škodlivé pro vodní organismy smějí být aplikovány jen v takových vzdálenostech od povrchových vod, které vylučují, že tyto přípravky dopadnou nebo budou zaneseny větrem nebo splaveny deštěm do nich.

Žádné komentáře:

Okomentovat