Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Zákazy se nevztahují na činnosti...

Zákazy se nevztahují na činnosti, které jsou prováděny při hospodaření v lese; zákazy uvedené v písm. l) až o) se vztahují i na vlastníka lesa, nájemce lesa nebo toho, kdo užívá les z jiného právního důvodu. Vlastník lesa může povolit výjimku ze zákazů uvedených v písm. a) až k) (v těchto případech jde o zákazy relativní). Pokud by touto výjimkou byla porušena práva jiných vlastníků lesů, rozhodne na návrh vlastníka lesa orgán státní správy lesů. Organizované nebo hromadné sportovní akce lze v lese konat na základě oznámení orgánu státní správy lesů. Tato konstrukce, kdy vlastník rozhoduje o výjimce z uvedených zákazů není příliš ideální, protože jde o zákazy, které jsou svým charakterem veřejnoprávní. Souhlas lze udělit písemně, ústně, popř. i konkludentně.
Zákaz jezdit a stát v lese s motorovými vozidly neplatí pro zaměstnance orgánu státní správy lesů v obvodu jejich působnosti při výkonu činnosti podle tohoto zákona a pro osoby, které vykonávají činnosti povolené zvláštními předpisy (např. dle z. o požární ochraně)
Náhrady za poškozování lesa : Právnické a fyzické osoby, které při své činnosti používají nebo produkují látky poškozující les a les ohrozí nebo poškodí, jsou povinny provádět opatření k zabránění nebo zmírnění jejich škodlivých následků. Za lesní porost smýcený v souvislosti s prováděním výstavby je investor povinen zaplatit to, čeho by vlastník lesa při řádném hospodaření dosáhl, kdyby nedošlo k předčasnému smýcení lesního porostu, a to po odečtení částky, kterou případně získal za dříví z likvidovaného lesního porostu.

Žádné komentáře:

Okomentovat