Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

St. správa v oblasti posuzování vlivů na živ. prostředí

C) St. správa v oblasti posuzování vlivů na živ. prostředí:
• MŽP : je ústředním spr. úřadem v této oblasti , vykonává vrchní státní dozor v této oblasti, zajišťuje mezistátní posuzování, může si vyhradit posuzování záměru, u kterého je příslušným orgánem orgán kraje atd.
• orgány kraje

Dotčeným spr. úřadem je z hlediska vlivů na obyvatelstvo Ministerstvo zdravotnictví a místně příslušné orgány hygienické služby. MŽP je při projednávání úz. plánovací dokumentace dotčeným orgánem st. správy (ve smyslu stavebního zákona) z hlediska posuzování vlivů na živ. prostředí.
Úřad může upustit od posuzování záměru v případě, kdy je provedení záměru nutné ke zmírnění nebo odvrácení důsledků událostí, které závažně a bezprostředně ohrožují živ. prostředí, zdraví , bezpečnost, majetek obyvatelstva.
Občanské sdružení , obecně prospěšná společnost nebo obec dotčená záměrem se stává účastníkem navazujícího řízení, pokud podala ve stanovených lhůtách písemné vyjádření k oznámení, dokumentaci nebo posudku, úřad vyjádření aspoň zčásti zahrnul do stanoviska a správní úřad rozhodující v navazujícím řízení nerozhodl, že veřejné zájmy, které tyto subjekty hájí, nejsou v navazujícím řízení dotčeny.
Na řízení dle tohoto zákona se nevztahuje spr. řád (pokud tento zákon nestanoví jinak – např. rozhodnutí o udělení nebo odejmutí autorizace se vydává ve správním řízení.

Z. č. 244/ 1992 Sb. , o posuzování vlivů rozvojových koncepcí a programů na živ. prostředí :
Koncepce = koncepce předkládaná a schvalovaná na úrovni ústředních orgánů st. správy (schvalující orgán), a to v oblasti energetiky, dopravy, zemědělství, nakládání s odpady, těžby a zpracování nerostů, rekreace a turistiky. Za koncepci se považuje i územní plánovací dokumentace a směrný vodohospodářský plán. Orgánem příslušným k posuzování vlivů na živ. prostředí je MŽP.
Předkladatel koncepce je povinen zajisti, aby její součástí bylo posouzení vlivů na živ. prostředí. Předkladatel je povinen zajistit zveřejnění návrhu koncepce (popř. jejích zásad) nejméně 60 dnů před jejím projednáním. Překladatel zašle návrh koncepce zpracovaný s přihlédnutím k případným připomínkám veřejnosti MŽP, které k němu vydá stanovisko (vyjma případů, kdy je MŽP samo předkladatelem). Schvalující orgán neprojedná koncepci bez stanoviska MŽP.

Žádné komentáře:

Okomentovat