Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

V kolaudačním řízení stavební úřad zkoumá

V kolaudačním řízení stavební úřad zkoumá, zda skutečné provedení stavby nebo její užívání nebude ohrožovat veř. zájmy, především z hlediska ochrany života a zdraví, živ. prostředí atd.
Zájmy ochrany živ. prostředí jsou brány na zřetel též při výkonu státního staveb. dohledu - nedbá-li osoba výzvy orgánu státního staveb. dohledu, vydá stavební úřad rozhodnutí , kterým nařídí zjednání nápravy – může např. uložit fyzické nebo právnické osobě povinnost zdržet se takové činnosti, která nad přípustnou míru stanovenou zvl. předpisy poškozuje živ. prostředí, nebo povinnost provést taková opatření, která sníží nepříznivé účinky jejich činnosti na živ. prostředí na přípustnou míru (působnost jiných orgánů dle zvl. předpisů není dotčena).

Ochrana složek živ. prostředí (§ 126 stavebního zákona) – dotýká-li se řízení podle staveb. zákona zájmů chráněných zvl. předpisy (např. z. o ovzduší, z. o odpadech,..), rozhodne stavební úřad jen v dohodě, popř. se souhlasem orgánu st. správy, který chráněné zájmy hájí (dotčený orgán st. správy). Dotčený orgán st. správy může svůj souhlas vázat na splnění podmínek stanovených ve svém stanovisku, vyjádření, souhlasu atd. Před vydáním rozhodnutí o umístění stavby a stavebního povolení a kolaudačního rozhodnutí týkajícího se stavby, jejíž součástí je jaderné zařízení nebo pracoviště s velmi významným zdrojem ioniz. záření je stavební úřad povinen si vyžádat u navrhovatele nebo stavebníka povolení St. úřadu pro jadernou bezpečnost vydaného dle atomového zákona.
Dojde-li při projednávání úz. plánovací dokumentace, územním řízení atd. k protichůdným stanoviskům mezi orgány st. správy spolupůsobícími v řízení, řeší takový rozpor orgány nadřízené těmto orgánům dohodou. Nepodaří-li se vzniklý rozpor odstranit dohodou nadřízených orgánů, rozhodne orgán kraje v přenes. působnosti v případě , že nadřízeným orgánem byl okr. úřad, v ostatních případech rozhodne Ministerstvo pro místní rozvoj.

Žádné komentáře:

Okomentovat