Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Správními úřady na úseku nakládání s geneticky modifikovanými organismy a produkty jsou:

Správními úřady na úseku nakládání s geneticky modifikovanými organismy a produkty jsou
a) MŽP
b) Ministerstvo zdravotnictví,
c) Ministerstvo zemědělství,
d) Česká inspekce životního prostředí (dále jen "inspekce"),
e) celní orgány,
f) orgány veterinární správy,
g) Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský,
h) Státní ústav pro kontrolu léčiv,
i) Ústav pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv,
j) Státní rostlinolékařská správa,
k) Česká zemědělská a potravinářská inspekce.

Ministerstvo živ. prostředí je ústředním správním úřadem v oblasti posuzování vlivu geneticky modifikovaných organismů a produktů na životní prostředí a biologickou rozmanitost, vykonává vrchní státní dozor v této oblasti , zřizuje komisi (ta sleduje vývoj v oblasti nakládání s GMO, kontroluje údaje v žádostech o zapsání do seznamu atd.) , rozhoduje o zápisu do seznamů
Ministerstvo zdravotnictví navrhuje MŽP postupy hodnocení zdravotních rizik spojených s nakládáním s geneticky modifikovanými organismy, vydává z hlediska ochrany zdraví člověka stanoviska k žádostem
Ministerstvo zemědělství navrhuje ministerstvu postupy hodnocení rizik spojených s nakládáním s geneticky modifikovanými organismy z hlediska zemědělství, vydává stanoviska k žádostem .
Inspekce kontroluje z hlediska ochrany živ. prostředí, jak jsou dodržovány pr. předpisy a podmínky stanovené rozhodnutími MŽP, ukládá pokuty (např. při neplnění podmínek uvedených v rozhodnutí MŽP) a opatření k nápravě( zabránění úniku či zneškodnění GMO atd.), provádí kontroly (sama nebo ve spolupráci s dalšími spr. úřady)
Orgány veterinární správy, Státní rostlinolékařská správa, Česká zemědělská a potravinářská inspekce, Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Státní ústav pro kontrolu léčiv a Ústav pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv provádějí státní odbornou kontrolu nakládání s geneticky modifikovanými organismy a produkty, kontrolu a zkoušky geneticky modifikovaných organismů a produktů v rámci své působnosti .

Žádné komentáře:

Okomentovat