Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

PO jakož FO oprávněným k podnikání

Právnickým osobám jakož i fyzickým osobám oprávněným k podnikání, které poruší dále uvedené povinnosti, jsou orgány ochrany zemědělského půdního fondu oprávněny ukládat pokuty až do výše pětisetnásobku minimální mzdy stanovené zvláštním předpisem.
Pokuty se ukládají za
a) odnětí půdy, která je součástí zemědělského půdního fondu, bez souhlasu orgánu ochrany zemědělského půdního fondu, pokud nejde o případy, kdy tohoto souhlasu není třeba,
b) nedovolenou změnu kultury nebo za neprovedení uložené změny kultury ,
c) neplnění opatření uloženého orgánem státní správy, vydaných na základě tohoto zákona.
Pokutu lze uložit do jednoho roku ode dne, kdy se orgán příslušný k jejímu uložení dověděl o porušení povinnosti, nejpozději však do tří let ode dne, kdy k porušení povinnosti došlo.

Dojde-li k poškození nebo znehodnocení půdy, která je součástí zemědělského půdního fondu fyzickou osobou, postupuje orgán ochrany zemědělského půdního fondu podle zvláštních předpisů – např. dle přestupkového zákona, který obsahuje přestupky na úseku zemědělství („ znečistí půdu nevhodným skladováním olejů a pohonných hmot, pesticidů, hnojiv, popř. jiných škodlivých látek“, „ nesplní opatření uložené podle obecně závaz. předpisů o ochraně zeměděl. půdního fondu“, „neoprávněně provede změnu kultury pozemku, který je součástí zem. půdního fondu , anebo neoprávněně odejme zem. půdu zemědělské výrobě nebo neoprávněně provádí činnost poškozující zemědělskou výrobu na takové půdě „)
Pokuty jsou z 50 % příjmem Státního fondu životního prostředí České republiky3) a z 50 % příjmem orgánu, který pokutu uložil.

Žádné komentáře:

Okomentovat