Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Pr. úprava ochrany půdy a zemědělského půdního fondu

14.
Pr. úprava ochrany půdy a zemědělského půdního fondu.

Půdou se rozumí hmotný substrát země – tj. nejen zkultivovaná vrstva, ale i níže položené horniny . Půda je ohrožována znečišťováním ze zemědělské výroby, spadem nečistot vypouštěných do ovzduší, haváriemi atd. Ochrana spočívá v regulaci procesu přeměny zemědělské půdy na půdu nezemědělskou, půda se chrání i v rámci jiných složek živ. prostředí – např. podle z. o vodách se vytvářejí ochr. pásma zdrojů vody, kde se omezují některé činnosti (tím se chrání i půda), dále např. dle zákona o ochraně přírody a krajiny atd. Půdu lze chránit i prostřednictvím dalších zákonů – např. zákon o hnojivech. Zemědělská půda představuje asi 54 % plochy území ČR.

Z. č. 334/ 1992 Sb., o ochraně zemědělského půdního fondu :

Zemědělský půdní fond je základním přírodním bohatstvím naší země, nenahraditelným výrobním prostředkem umožňujícím zemědělskou výrobu a je jednou z hlavních složek životního prostředí.
Zemědělský půdní fond tvoří pozemky zemědělsky obhospodařované, to je orná půda, chmelnice, vinice, zahrady, ovocné sady, louky, pastviny (dále jen "zemědělská půda") a půda, která byla a má být nadále zemědělsky obhospodařována, ale dočasně obdělávána není (dále jen "půda dočasně neobdělávaná").
Do zemědělského půdního fondu náležejí též rybníky s chovem ryb nebo vodní drůbeže a nezemědělská půda potřebná k zajišťování zemědělské výroby, jako polní cesty, pozemky se zařízením důležitým pro polní závlahy, závlahové vodní nádrže, odvodňovací příkopy, hráze sloužící k ochraně před zamokřením nebo zátopou, ochranné terasy proti erozi apod.
O tom, že jde podle odstavců o součásti zemědělského půdního fondu, rozhoduje v pochybnostech orgán ochrany zemědělského půdního fondu.

Žádné komentáře:

Okomentovat