Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Pr. úprava ochrany rostlinstva a živočišstva

13.
Pr. úprava ochrany rostlinstva a živočišstva

Obecná ochrana je obsažena v zákoně o ochraně přírody a krajiny (viz) – např. ochrana před nepůvodními druhy, ochrana diverzity (rozmanitosti, pestrosti), která je podmínkou stability (např. smíšený les je více odolný vůči vnějším vlivům než smrková monokultura). Rostlinstvo a živočišstvo představují obnovitelné přír. zdroje , které se ale mohou stát neobnovitelnými , pokud jsou nešetrně využívány (natalita je nižší než mortalita). Jejich význam spočívá především v tom, že tvoří ekosystém, na kterém jsme závislí. Nelze opomenout ani jejich význam ekonomický (domestifikace, šlechtění atd.).

Speciální ochrana je obsažena:

1. v mez. úmluvách:

Washingtonská úmluva o mez. obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin (CITES) – na základě ní byl pak přijat z. č. 16/ 1997 Sb. , o podmínkách dovozu a vývozu ohrožených druhů volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin (byla to reakce na celosvětovou ohroženost některých druhů). Úmluva je založena na vývozních a dovozních povoleních , která se netýkají jen těchto živočichů a rostlin, ale i i výrobků z nich. Uplatňování úmluvy v našich podmínkách přináší řadu problémů :
- identifikace druhů, popř. jedinců
- sankce : dle zákona je možné uložit jen správní sankce, schází speciální skutk. podstata v tr. zákoně
- škoda a její náhrada v případě způsobení škody špatným rozhodnutím
- uložení zabavených věcí : botanické a zoologické zahrady, popř. vrácení do místa původu, je-li to možné – finanční náročnost
Úmluva o biodiverzitě - je jen rámcová , chrání biodiverzitu ve 3 směrech:
- genetická biodiverzita - ta je obsahem Protokolu o genetické biodiverzitě
- druhová biodiverzita – ta je předmětem úpravy Washingtonské úmluvy
- ekosystémová biodiverzita – na to navazují národní pr. úpravy (CHKO, NP,..)

Žádné komentáře:

Okomentovat