Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Ohrožení (degradace) půdy

5) Ohrožení (degradace) půdy :
Zvyšování nároků na produkci potravin má za následek vyšší zatěžování dostupné zem. půdy. Jedním z problémů provázejících obhospodařování zem. půdy je eroze. Je to proces rozrušování a odnos svrchní vrstvy úrodné země (vodou, větrem). Půda bez humusu v pouštních a polopouštních oblastech snadno přechází v poušť – dochází k její desertifikaci (např. jižní okraj Sahary, táhnoucí se od Atlantiku až po Rudé moře – jižní sahel – vegetace spásána velkými stády dobytka, kopyty rozrušená země a spasený vegetační kryt umožňuje erozi o odnos humusovité složky větrem).
Při nadměrném zavlažování v teplých a suchých oblastech s vysokým výparem zavlažovací vody se v půdě usazují různé anorganické soli. Následkem změny chemismu se výrazně snižuje úrodnost půdy (zasolování půdy). Zasolená neúrodná půda se rovněž snadno mění v poušť.
Některé půdy, na nichž ve vlhkých tropech vyrůstají trop. deštné lesy, jsou po vykácení a spálení lesa úrodné po několik málo let. Na těchto půdách nelze pak pěstovat kulturní plodiny, ale ani původní deštný les se neobnoví. Degradaci tohoto typu se říká lateritizace ( dle názvu typu místních půd – laterity).

6) Kontaminace vod (oceán, řeky, podzemní zásoby vody)
Většina vody – přes 97 % - je vázána v oceánech. Sladké vody není na Zemi málo, ale problémem je její dosažitelnost a nerovnoměrnost distribuce. Mezi hlavní typy znečištění vod řadíme eutrofizaci – jedná se o znečišťování vod živinami, látkami jinak pro růst rostlin potřebnými, které jsou většinou splachovány z polí. Při vysokých koncentracích narůstá nadměrně ve vodách plankton. Ten spotřebovává kyslík k dýchání a po odumření je ještě další kyslík spotřebován k rozkladu mrtvých těl. Eutrofizované vody jsou tedy často i vody bez kyslíku, tedy i bez ryb a dalších organismů.
Voda může být znečištěna i dalšími látkami – ropné produkty, sloučeniny těžkých kovů (kadmium, rtuť, olovo,..), polychlorované bifenyly, radioaktiv. látky atd. Za znečištění je považováno i místní zvýšení teploty (vypouštění chladící vody). Do moří je (často proti mez. dohodám) ukládána celá řada odpadů.

Žádné komentáře:

Okomentovat