Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Ochrana pozemků určených k plnění funkcí lesa

Ochrana pozemků určených k plnění funkcí lesa :Základní povinnosti :
Veškeré pozemky určené k plnění funkcí lesa musí být účelně obhospodařovány podle tohoto zákona. Jejich využití k jiným účelům je zakázáno. O výjimce z tohoto zákazu může rozhodnout orgán státní správy lesů na základě žádosti vlastníka lesního pozemku nebo ve veřejném zájmu. Při využití pozemků určených k plnění funkcí lesa k jiným účelům musí být přednostně použity pozemky méně významné z hlediska plnění
funkcí lesa a zajištěno, aby použití pozemků co nejméně narušovalo hospodaření v lese a plnění jeho funkcí atd. Právnické a fyzické osoby provádějící stavební, těžební a průmyslovou činnost jsou dále povinny provádět práce tak, aby na pozemcích a lesních porostech docházelo k co nejmenším škodám; ukládat odklizované hmoty ve vytěžených prostorech, a není-li to možné nebo hospodářsky odůvodněné, ukládat je především na neplodných plochách nebo na nelesních pozemcích k tomu určených, činit účinná opatření k zabránění úniku látek poškozujících les a přírodní prostředí atd.
Dotýká-li se řízení podle zvláštních předpisů (např. stavební zákon) zájmů chráněných tímto zákonem, rozhodne stavební úřad nebo jiný orgán státní správy jen se souhlasem příslušného orgánu státní správy lesů, který může svůj souhlas vázat na splnění podmínek. Tohoto souhlasu je třeba i k dotčení pozemků do vzdálenosti 50 m od okraje lesa.

Žádné komentáře:

Okomentovat